Započinju 13. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" trinaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 1. do 11. travnja.

Dani-krscanske-kulture-logo.jpg
Autor
Dani kršćanske kulture/Laudato/M.P.
Fotograf
Dani kršćanske kulture
Objavljeno:
 
27.03.2017 16:33

Ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će velik broj kulturno javnih događaja, sa 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. 

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona.

U Dubrovniku će 1. travnja u katedrali u 19:30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert "Pogledaj, Gospode" Katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak iz Zagreba.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u Vrpolju 1. travnja u 9:30 sati gdje će biti održan biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju, a program će otvoriti šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U mozaičnom programu ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmom "Šutnja" Martina Scorsesea bit će otvoren filmski dio programa i to u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 11. travnja svakim danom s početkom u 18 sati izmjenjivati 13 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, a još tri filma bit će prikazana u Dubrovniku i Šibeniku.     

Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, poput koncerta "Getsemanska ura" Komornog zbora Ivan Filipović u Splitu, korizmenog koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, te u Šibeniku izvedbe skladbe Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića "Golgota" Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci" pod ravnanjem Jurice Petra Petrača uz orguljsku pratnju Pavla Mašića. 

Na jedan dan splitski će se program usmjeriti na "Put k izvoru", koji će uključivati obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki uz gornji tok rijeke Cetine. Splićani i Šibenčani susrest će se u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa, predavanje Zorane Jurić Šabić o "Meštrovićevoj uspomeni svome kraju", te koncert duhovne glazbe "Molitva Gospi" u izvedbi Mješovitog katedralnog zbora iz Šibenika. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

U sklopu manifestacije bit će održan i niz zanimljivih tribina među kojima i ona o trapističkoj duhovnosti i monaškom životu danas, susret s Joškom Marušićem autorom filma "Kako su došli vlakom", kao i predstavljanje knjige dr. sc. Robina Harrisa, britanskog povjesničara i publicista, autora knjige "Stepinac – njegov život i vrijeme".

Manifestacija Dani kršćanske kulture svečano će biti zatvorena dodjelom nagrade "Andrija Buvina" upravo Robinu Harrisu, koji se u svom djelovanju kontinuirano zalagao za kršćanske vrijednosti u društvu te ukazivao na probleme i progone s kojima se susreću kršćani diljem svijeta. Ovaj negdašnji savjetnik Vlade Margaret Thatcher odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos promicanju hrvatske kulture.

Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.
 
Pokrenuta 2005. godine u Splitu manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, te Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: