Zatvaranje Festivala kršćanskog kazališta – ples i savjest

Drugi Festival kršćanskog kazališta zatvara se u subotu 11. lipnja dvjema predstavama: plesom "Oče naš" i monodramom "Ispit savjesti" u izvedbi Roberta Kurbaše.

Oce-nas-2.jpg
Autor
Festival kršćanskog kazališta/Laudato/M.P.
Fotograf
Festival kršćanskog kazališta
Objavljeno:
 
11.06.2016 11:10

Festival kršćanskog kazališta održava se u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu, a predstave počinju u 20 sati. Ulaz je slobodan!
 
 
''Oče naš'', plesna predstava Senke Baruške (Lovran)
 
Koreografija i izvedba: Senka Baruška
Glazba: Josip Maršić
Praizvedba: 2010., predstava ''7''
 
Koncept izvedbe je plesana molitva Oče naš kreirana u plesnom, ali i narativnom obliku koji plesačica na jedan suvremeno plesni (apstraktni) i istovremeno deskriptivan način izvodi (blagoslivlja) i bezglasno kazuje sa željom da plesnom porukom širi Kraljevstvo nebesko na zemlji. Točka je nastala nezavisno, ali se prvi puta adaptirala 2010. u sklopu predstave ''7'' te je premijerno izvedena u produkciji Upuh Rijeka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Od tada je izvedena više od trideset puta, u raznim prilikama.
 
 
''Ispit savjesti'', monodrama u režiji i izvedbi Roberta Kurbaše (Split)
 
Tekst: Tin Ujević
Scenska prilagodba, režija i gluma: Robert Kurbaša
Glas duše: Jelena Bosančić
Stručni suradnik: Tomislav Najev
Autor glazbe: Miki Nopling
Kostimografija: Marta Buzolić
 
Monodrama ‘’Ispit savjesti’’ dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.
 
Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću - ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

Intimnom ugođaju predstave pridonose i stihovi koji poput glasa iz našeg unutarnjeg svijeta, glasa duše, odzvanjaju scenom, našim srcima i umom. Eho je i CD ''Ispit savjesti'', svojevrsni soundtrack predstave.
 

Fotogalerija
Ispit-savjesti-kritike

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: