Završen 6. Dječji Kranjčić – nagrađeni su najbolji mali književnici i likovni umjetnici

Likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi ''Božji cvjetnjak'', a književni objavljeni u zborniku ''Za druge disati''.

002-Igrokaz,-OS-Visoko-2.JPG
Autor
Laudato/Katarina Erdić
Fotograf
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"
Objavljeno:
 
23.04.2017 10:47

Završio je 6. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Na završnoj su svečanosti u subotu 22. travnja u Hrvatskom domu u Križevcima dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi ''Božji cvjetnjak'', dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku ''Za druge disati''.
 
Nakon toga je prof. Nada Babić u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu ''Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu'' za mentore, a vjeroučiteljica s. Vinka Marović za učenike. Susret je završen posjetom knjižnici križevačke grkokatoličke katedrale.
 
Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' Tanja Baran, okupljene je pozdravio državi tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, a nazočili su viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivona Nakić-Vojnović, pročelnik za društvene djelatnosti u Križevcima Mladen Tenodi, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Anto Gavrić, povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije Anđelko Katanec i križevački župnik Stjepan Soviček.   
 
 
Najbolji mali pjesnici
 
U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu ''Haj, frendovi sveti'' osvojila Ana Baran, učenica 7. razreda OŠ Brestje kraj Sesveta koja se na natječaj javila samostalno. Druga je nagrada za pjesmu ''Prijatelju iz centra za autizam'' pripala Karlu Tadejeviću (mentorica Vesna Rabak), učeniku 5. razreda OŠ Turnić iz Rijeke. Treću je nagradu osvojila učenica 6. razreda OŠ Petrijanec Lana Domjan (mentorica Željka Rabuzin) za pjesmu ''Na tragu...''. Nagrade za poeziju učenicama i mentorima uime pokrovitelja ''Glasa Koncila'', koji je i nakladnik zbornika, uručila je Vlatka Plazzeriano.
 
 
Nagrade za prozu
 
U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču ''Sveci su svuda oko nas'' osvojila Chiara Pumper (mentorica Ružica Lice), učenica 8. razreda OŠ Dragutina Kušlana iz Zagreba. Drugu je nagradu za rad ''Milosrđe'' osvojila Božica Nesek (mentorica Verica Špehar-Vratarić), učenica 6. razreda OŠ ''Matija Antun Reljković'' iz Cerne, dok je treća nagrada pripala Antunu Pendi (mentorica Paulina Kisić Pendo), učeniku 6. razreda OŠ Gruda iz Konavala za rad ''Kako me svetac riješio kompleksa''. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće ''Alfa'' uručio je Robert Martin.
 
 
Najbolji igrokazi
 
U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 6. razreda OŠ Visoko Doroteja Adamić za igrokaz ''Štefek''. Druga nagrada za igrokaz ''Obloček'' pripala je Aniti Platnjak, učenici 7. razreda OŠ Visoko, a treću nagradu za igrokaz ''Susret s anđelima'' osvojila je učenica 6. razreda također OŠ Visoko kraj Novog Marofa Leona Šurbek. Svima im je mentor bio Tibor Martan. Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće ''Verbum'' uručila je Marijana Burda.
 
 
Likovni prvaci
 
Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad ''Sveti Marko Križevčanin'' osvojio je Jakov Salajpal (mentorica Đurđica Pošta), učenik 1. razreda OŠ ''Antun Nemčić Gostovinski'' iz Koprivnice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad ''Sveti Antun Padovanski'' osvojila je Petra Škorić, učenica 7. razreda OŠ Dore Pejačević iz Našica (mentorica Sanja Portnar), dok je treću nagradu za rad ''Blažena Marija Petković'' osvojila Nika Halić (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije ''Laudato'' iz Zagreba uručila je Mateja Potroško.
 
Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila Ruža Kraljik.
 
Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2016. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' predložili su da tema ovogodišnjega natječaja budu hrvatski sveci i blaženici. U Križevce je na natječaj pristiglo 139 književnih (poezija, proza, igrokaz) te 293 likovna rada iz ukupno 104 škole s područja cijele Republike Hrvatske.
 
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima nagrađen biti 21 rad i to 15 književnih i 6 likovnih radova.
 
Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle - Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' koji će ove godine biti održan deveti put.
 
Dječjim susretom ''Stjepan Kranjčić'' želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.
 
Detaljnije se o svemu može doznati na internetskoj stranici www.djecji.kranjcic.hr.
 

Fotogalerija
007-Publika
005-Drzavni-tajnik-Hrvoje-Slezak-i-Tanja-Baran
008-Izlozba-likovnih-radova
003-Poezija
006-Voditelji

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: