Zlatna palma u Cannesu filmu „Dheepan“ Jacquesa Audiarda

Zlatnu palmu, glavnu nagradu 68. filmskog festivala u Cannesu dobio je u nedjelju navečer „Dheepan“ Jacquesa Audiarda, film o bivšemu vojniku koji bježi iz građanskog rata u Šri Lanki i njegovim nevoljama u Francuskoj, prenose agencije.

the-guardian.jpg
Autor
HINA/Laudato/M.R.
Fotograf
theguardian.com
Objavljeno:
 
25.05.2015 12:40
„Primiti nagradu od braće Coen je nešto posebno. Posvećujem ju ocu, scenaristu Michelu Audiardu“, rekao je ganuti Jacques Audiard.

Drugu nagradu, Grand prix, žiri kojim su predsjedala braća Joel i Ethan Coen dodijelio je filmu „Saulov sin“ Mađara Laszla Nemesa, koji donosi priču o židovskom zatočeniku prisiljenom raditi u plinskim komorama u Auschwitzu. Zahvaljujući na nagradi, redatelj Nemes je u kratkom govoru istaknuo da „ta tema još uvijek progoni europski kontinent“.

Ljubavna priča „The Lobster“ grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa s Colinom Farrellom, Jessicom Barden i Rachel Weisz dobila je nagradu žirija.

Nagradu za glavnu mušku ulogu je dobio francuski glumac Vincent Lindon za ulogu u filmu „La loi du marche“ Stephanea Brizea o 51-godišnjaku koji nakon 20 mjeseci nezaposlenosti pokreće novi posao i suočava s moralnom dvojbom. Dirnuti glumac je nagradu posvetio svima koji su dobili otkaz i ocijenio da je nagrada „politički čin“.

U tom filmu Vincent Lindon je jedini profesionalni glumac, prenosi agencija AFP.

Nagradu za glavnu žensku ulogu na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dijele Amerikanka Rooney Mara za film „Carol“, Amerikanca Todda Haynesa o romansi dviju žena tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća i Francuskinja Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu „Mon roi“ u režiji Maiwenn Besco.

Tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsien osvojio je nagradu za najbolju režiju za film „Ubojica“.

Meksički redatelj Michael Franco je dobio nagradu za scenarij za film „Chronic“ koji donosi portret jednog bolničara, kojeg utjelovljuje Tim Roth, potpuno posvećenog ispraćanju pacijenata do kraja života.

Redateljica Agnes Varda je primila počasnu Zlatnu palmu, koju su do sada primili jedino Woody Allen, Clint Eastwood i Bernardo Bertolucci.

U Cannesu je jednu nagradu dobila i hrvatska kinematografija - dugometražni igrani film „Zvizdan“ redatelja Dalibora Matanića osvojio je u subotu nagradu žirija u natjecateljskom programu „Izvjestan pogled“ („Un Certain Regard“).

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, a Matanićev „Zvizdan“ je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1400 filmova iz cijeloga svijeta.
Film je na premijeri održanoj 17. svibnja publika ispratila gromoglasnim pljeskom, a strani su mediji i glumce i film ocijenili izvrsnima.

O dobitnicima nagrada glavne konkurencije odlučivao je žiri kojim je ove godine prvi put predsjedao dvojac - braća Joel i Ethan Coen. S njima su u žiriju bili i britanska glumica Sienna Miller, američki glumac Jake Gyllenhaal, francuska glumica Sophie Marceau, meksički redatelj Guillermo del Toro, kanadski redatelj Xavier Dolan, španjolska glumica Rossy de Palma i glazbenica iz Malija Rokia Traore.

Žirijem službene selekcije „Izvjestan pogled“ predsjedala je glumica Isabella Rossellini.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: