Župa sv. Blaža u Zagrebu obilježava stoljeće postojanja

Zagrebačka župa sv. Blaža slavi svoj veliki jubilej u prvim danima lipnja. Sto godina postojanja središnje zagrebačke gradske župe obilježit će se svečanom akademijom u ponedjeljak, 6. lipnja u 19.30 sati u župnoj dvorani u Kordunskoj ulici (nekadašnja dvorana Kinoteke), podsjetnikom na brojne događaje i osobe koji su ostavili trag.

zupa-sv-blaz-8.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.R.
Objavljeno:
 
05.06.2016 13:17

Na proslavu velikog jubileja dolazak su potvrdila dvojica biskupa: Mate Uzinić iz Dubrovnika i Mijo Gorski iz Zagreba te predstavnici gradske vlasti.

Stotinu godina postojanja prisjetit će se na svečanoj akademiji, čiji će sadržaj biti prožet interaktivnim vizualnim programom, spajajući prošlost i sadašnjost. Pokazat će se kakav je prinos župa sv. Blaža u proteklih stotinu godina, od osnivanja 1915. godine, ostavila hrvatskoj metropoli.

"Župni vremeplov" podsjetit će na ključne datume, događaje i osobe iz povijesti župe, "Stoljetni spomenar" pokazat će što župu danas čini, a neće se izostaviti ni jedinstveni arhitektonski izričaj crkve koju je gradio priznati arhitekt Viktor Kovačić, inauguriravši nacionalni crkveni stil. U dijelu "Župa kroz lica" progovorit će sami župljani i svećenici o svojim sjećanjima, dok će na kraju programa biti dodijeljena i posebna priznanja.

Kao posebna gošća u umjetničkom programu svečane akademije nastupit će glasovita pjevačica Anica Zubović, koja će nakon dugo vremena otpjevati skladbu "Ilica u noći", premijerno izvedenu 1962. godine na ''Zagrebfestu''. Bit će mjesta i za glumački glas Velimira Čokljata, a dubrovački štih dat će članovi Udruge studenata Dubrovnika ''Libertas'', uz pratnju domaćina: Mješoviti zbor crkve sv. Blaža i Gudački kvartet.

Zagrebačka župa posvećena sv. Blažu i mučeniku, koji je umro prije 1.700 godina, uvijek je bila predvodnik mnogih pastoralnih projekata, zahvaljujući svojim predanim svećenicima. U župnoj spomenici upisano ih je čak 77: osam župnika i 69 vikara koji su u proteklih 100 godina ohrabrivali vjernike i sugrađane grada Zagreba.

Župa je to u kojoj se svake godine održavaju mise zadušnice za Stjepana Radića, ali i priređuje Festa sv. Vlaha u malom za Dubrovčane koji tih dana ne mogu biti u Dubrovniku. Zagrebačka župa sv. Blaža jedna je od rijetkih koja je još 40-tih godina prošlog stoljeća izgradila Katolički dom uz župnu crkvu, a cilj je bio služiti vjerskim društvima te dobrotvornom i prosvjetnom radu.

Tako je 1944. godine župna pučka kuhinja dnevno besplatno dijelila do 150 toplih obroka sirotinji, izbjeglicama i osobama stradalim od bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata. Sastavni dio Katoličkog doma bila je i crkvena kinodvorana "Prosvjeta".

- To je gradska župa, peta po uspostavljanju u Zagrebu. Uvijek je bila korifej i nositelj suvremenih zbivanja, jer se uvijek pitalo što se događa u Sv. Blažu, pa su onda i druge župe to primjenjivale. Neke župe jednostavno moraju voditi i drago mi je što je župa sv. Blaža i danas ostala aktivna te u toj aktivnosti raste – kazao je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji je i sam u svojem svećeničkom stažu dva puta bio na službi u toj župi.

Obilježavanje stogodišnjice je trenutak kada je potrebno zastati, pogledati što je postignuto, ali se okrenuti i prema budućnosti.

- Od 1915. godine Hrvatska je prošla mnoge događaje, a u svim tim godinama vjerna se zajednica okupljala u Sv. Blažu, gdje su pronalazili utjehu i sigurnost – rekao je župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj i istaknuo neke od projekata kojima je župa obilježila 100 godina postojanja u proteklih 365 dana: uređenje i posveta svetišta crkve, sudjelovanje u "Noći muzeja", pokretanje turističkog vodstva po Rokovoj kapeli i perivoju, animiranje Papine inicijative "24 sata za Gospodina".
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: