Dino Rađa postao četvrti Hrvat u košarkaškoj Kući slavnih

Nakon Krešimira Ćosića (1996.), Dražena Petrovića (2002.) i Mirka Novosela (2002.) članom Košarkaške kuće slavnih u američkom Springfieldu postao i četvrti hrvatski košarkaš Dino Rađa.
Autor: Jutarni list/Laudato/F.M.S Photo: Goran Stanzl/PIXSELL ponedjeljak, 10. rujna 2018. u 12:01

Dino Rađa postao je osmi europski košarkaš koji je imao ovu čast, a u najpoznatiju košarkašku kuću ga je uveo legendarni Larry Bird, ikona Bostona i jedan od najvećih košarkaša u povijesti. Prenose sportske novosti Jutarnjeg lista.

- Bilo je puno lakše igrati utakmicu. Larry, hvala ti za ovo. Članom Celticsa osjećam se od prvog dana kad sam došao u klub. Znate kako kažu 'jednom Celtic, zauvijek Celtic' - rekao je Rađa u uvodu.

Krcatom dvoranom prolomio se pljesak

- Kad su mi Kim i Zoran rekli da ću biti primljen u Kuću slavnih, nisam prestajao plakati punih deset dana. Bilo je teško drugima objasniti suzne oči. Tjedan dana nisam smio nikome ništa reći do službene objave - ispričao je Rađa.

Za njega je šok bio što nije znao da je nominiran za Kuću slavnih.

- Imao sam sreću da sam rođen u isto vrijeme kad i jedna cijela fantastična generacija. Sjajni su treneri radili sa mnom Slavko Trninić, Božo Maljković, Duda Ivković, Svetislav Pešić, Krešo Ćosić, kolega iz Kuće slavnih, Moka Slavnić i jako važan dio svega - kondicijski trener Mirko Krolo. Oni su najviše su utjecali na moju karijeru. U karijeri sam igrao za nekoliko nevjerojatnih ekipa. Juniorska reprezentacija iz Bormija 1987., Jugoplastika, reprezentacija bivše Jugoslavije i reprezentacija Hrvatske. Ti dečki s kojima sam igrao su bili nevjerojatni - dio je Rađinog emotivnog govora u kojem se nešto kasnije dotaknuo svoje obitelji, ali i velikog dijela ljudi koji su utjecali na njegov košarkaški i životni put.

Karijera

Dino Rađa rođen je 24. travnja 1967. godine u Splitu u kojem je u ranoj mladosti trenirao veslanje, plivanje i vaterpolo, ali se njegov osobit talent pokazao dolaskom na košarkaške Gripe iz kojih je vrlo brzo je stigao do juniorske reprezentacije Jugoslavije.

Bio je član momčadi koja je osvojila prvenstvo Europe 1986. godine, a glavni uzlet doživio je na Svjetskom prvenstvu u Bormiju 1987. godine.

Tri titule prvaka Jugoslavije s Jugoplastikom osvojio je 1988., 1989. i 1990. godine, a Jugoslavenski košarkaški kup 1990. godine.

Sa 22 godine Rađa 1989. godine u Münchenu doživljava nevjerojatan uspjeh. Njegova se Jugoplastika pobjedama nad Barcelonom i Maccabijem penje na vrh Europe, s Rađom kao ključnim igračem. Isti uspjeh sa svojim matičnim klubom Rađa ponavlja 1990. godine. Jugoplastika se ponovno penje na krov Europe u španjolskoj Zaragozi pobjedivši Barcelonu.

1990. godine Dino Rađa iz Splita odlazi u Il Messaggero u Rim kao najbolje plaćeni europski košarkaš. Petogodišnji ugovor u Italiji prekinut je nakon osvajanja Kupa Radivoja Koraća odlaskom u NBA 1993. godine. Senzacija se zvala Boston Celtics, najuspješnija NBA momčad.

Posebno su mu uspješne 1995. i 1996. godina.  S Panathinaikosom će osvojiti dva prvenstva Grčke, da bi se 1999. godine vratio u hrvatsku košarku. Godinu dana igrao je za Zadar, a potom je nastupao za zagrebačku Cibonu i grčki Olympiacos. Na kraju karijere po povratku  kući na Gripe u rodni Split postiže titulu prvaka Hrvatske 2003. godine. Po prestanku karijere Dino Rađa nekoliko je godina bio predsjednik Košarkaškog kluba Split.

Kao reprezentativac Jugoslavije je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio srebrnu medalju. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je zlatnu medalju, a u Torontu 1994. u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije brončanu medalju.

Sudionik je pet Europskih prvenstava u košarci - kao reprezentativac Jugoslavije osvojio je brončanu medalju 1987. u Ateni, zlatnu 1989. u Zagrebu i 1991. godine u Rimu, a kao reprezentativac Hrvatske osvojio je brončane medalje na europskim prvenstvima 1993. u Münchenu i 1995. godine u Ateni.

Reprezentativac Jugoslavije bio je od 1987. do 1991. godine, a Hrvatske od 1992. do 1996. godine te nastupio na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti.

Godine 1989. proglašen je najboljim košarkašem u državi u anketama Sportskih novosti i Nedjeljne Dalmacije, bio je izabran u prvu petorku prvenstva Europe 1993. godine u Münchenu i Svjetskog prvenstva 1994. godine u Torontu. Dobitnik je Državne nagrade za sport Franjo Bučar kao član reprezentacije 1992. i pojedinačno 2003. godine, odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. Od 2010. godine Dino Rađa počasnik je Kuće slave splitskog športa.

Povodom pola stoljeća djelovanja Eurolige, najjačeg europskog klupskog košarkaškog natjecanja, 2008. godine uvršten je među 50 košarkaša koji su najviše pridonijeli njenom razvoju.

U anketi najvećeg specijaliziranog grčkog košarkaškog portala Eurohooops 2015. godine  uvršten je među 15 najboljih europskih košarkaša svih vremena.

 

Da biste komentirali, prijavite se.