Kako izgleda "Misija Varšave"?

Kako je organizirana korizmena inicijativa "Misije u gradovima" u Varšavi, otkriva novinar Poljske televizije Jakub Kubica.
srijeda, 28. ožujka 2012. u 00:00

Novinar Poljske televizije Jakub Kubica za Hrvatski katolički radio govorio je o provedbi korizmene inicijative „Misije u gradovima“ u Varšavi. Riječ je o projektu koji se održava u 11 europskih gradova, među kojima se nalazi i Zagreb.  „Varšavska katedrala je srce svega i u njoj poznate osobe iz različitih područja života čitaju Evanđelje po Marku. Također se čitaju 'Ispovijesti' sv. Augustina kao primjer, odnosno svojevrsni putokaz ljudima koji su izvan Crkve“, rekao je Kubica.

Misije u Varšavi imaju, prema njegovim riječima, tri dijela. Prvi dio počeo je na Pepelnicu i traje do 15. travnja. Nakon toga slijedi tjedan dana u kojem će biti glavni dio programa kada će se moliti, bit će klanjanje pred Presvetim, večeri Milosrđa i ispovijed. Treći i najvažniji dio počinje nakon Uskrsa i to je nešto više od „Misija Varšave“, jer evangelizacija traje duže nego što je predviđeno inicijativom 'Misije u gradovima'.

Veći dio programa događa se po župama kao najbližem prostoru svim stanovnicima Varšave, i u njega su uključeni pokreti i zajednice koje djeluju u župama. Kubica ističe da je osmišljen takozvani tečaj „Alfa“ na kojem se mogu raspravljati pitanja o vjeri. „Sve počinje od večeri kada se svi okupljaju i bolje upoznaju. Slijedi predavanje vezano uz najvažnija pitanja vjere. Nakon toga, uz šalicu kave, u malim zajednicama svatko može pitati bilo što o vjeri i životu Crkve, i tada ne postoje nikakva bezvezna ili glupa pitanja“.

U pastoralnoj inicijativi „Misije u gradovima“ jako je aktivan Studentski pokret „Soli Deo.“ Organizirao je brojna predavanja isključivo za muškarce na kojima su mogli doznati kako biti bolji otac, suprug, suradnik, itd. Na Pepelnicu Pokret je izdao 'Nesvakodnevnik' – novine koje su volonteri dijelili na gradskim ulicama u kojima su se mogla pročitati svjedočanstva poznatih osoba te informacije za „Misije u Varšavi“, rekao je Kubica  te najavio da se nakon Uskrsa planira tzv. Radijalni mimohod: „Hodočasnici varšavskih župa ići će u povorci gradskim ulicama do crkve sv. Ane u starom gradu Varšave koja je centar studentske zajednice. Namjera je pokazati ostalim stanovnicima grada da se nešto događa. Bit će to procesija s pjevanjem i molitvom i održat će se 22. travnja.“

Varšavski nadbiskup kardinal Kazimierz Nycz od početka je uključen u program „Misija u gradovima“, jer je ta inicijativa za njega jako važna. „On je došao na prvu konferenciju za novinare i najavio je da „Misije u Varšavi“ nisu neki kulturni događaj ili 'event', nego događaj koji će pozvati i uključiti u prostor vjere i sakralni prostor one koji su izvan Crkve ili su na njezinoj granici“, rekao je Kubica za HKR. Komentirao je i ulogu Crkve u društvu. „Crkva u Poljskoj prisutna je u javnom prostoru i do zadnjih izbora bila je jako utjecajna. Dolaskom na vlast antiklerikalne stranke Pokreta Palikota dolazi do promjena u javnom prostoru, jer oni rade protiv Crkve i guraju je na margine“.

Izvor: Laudato/HKR

Da biste komentirali, prijavite se.