25. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

Polaganjem vijenaca i Misom u Memorijalnom centru na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetog Križa obilježena je 25. obljetnica stradanja Hrvata toga kraja.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA petak, 14. rujna 2018. u 16:35

Od ranih jutarnjih sati rijeke vjernika pristizale su na Uzdol gdje su najprije u prijepodnevnim satima položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred ploče s imenima stradalnika. Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju predslavio  je vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić. Osim predstavnika javnoga i političkoga života te udruga proisteklih iz posljednjega rata su činu nazočili i članovi obitelji 29 ubijenih civila i 12 vojnika HVO-a.

Vojni biskup u propovijedi je napomenuo kako Crkva toga dana proslavlja Uzvišenje svetog Križa.

- Kao vjernici molimo za vječni pokoj ubijenih, za hrabru vjeru članova ožalošćenih obitelji, rođaka i prijatelja, za obraćenje počinitelja zločina, za sprječavanje nasilja i ratova s usrdnom željom da se ovakvo zlo nikada više nigdje ne dogodi - dodao je.

Istaknuo je kako postoje različiti načina sjećanja, molitve i govora.

- Mi smo okupljeni kao Crkva, koja je zajednica vjere. A to da smo zajednica vjere, znači da Crkva nije institut za istraživanje povijesti, niti je sud za raspodjelu zemaljske pravde, ali jest zajednica u kojoj je stalna i neotuđiva moralna obveza na sjećanje, molitvu, sućut, solidarnost i ljubav, ali i na pozivanje nadležnih ustanova na pravednu primjenu zakona, zaštitu i provođenje pravde i izgradnju društvene sloge - pojasnio je mons. Tomo Vukšić.

Misu je zaključio prigodnim riječima, te sazvao blagoslov svih hrvatskih mučenika i svih nevinih žrtava na okupljen narod.

 

Da biste komentirali, prijavite se.