Američki nadbiskup upozorio na nezaposlenost i siromaštvo

Katolički svećenici trebali bi u svojim propovijedima govoriti o nezaposlenosti i siromaštvu, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država nadbiskup Timothy M. Dolan
srijeda, 21. rujna 2011. u 00:00

Katolički svećenici trebali bi u svojim propovijedima govoriti o nezaposlenosti i siromaštvu, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država nadbiskup Timothy M. Dolan, izvijestila je Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNA).

„Nezaposlenost i sve veće siromaštvo uništava živote mnogih, na prvom mjestu ugrožava djecu i obitelji kao i ljudsko dostojanstvo“, istaknuo je Dolan nadodajući: „Nadam se da kao pastiri, učitelji i vođe možemo pobuditi u javnosti interes za javni skandal postojanja tolikog siromaštva i tolikog broja nezaposlenih u našem društvu.“

Njujorški nadbiskup rekao je da je 46 milijuna ljudi, točnije 15 posto Amerikanaca trenutno bez posla u SAD-u. Također, kako je upozorio, 16 milijuna djece, gotovo svako četvrto dijete, odrasta u siromaštvu.

„Za nas biskupe, ti brojevi nisu samo statistika, već ljudi koji pate i kojima je povrijeđeno ljudsku dostojanstvo“, naglasio je nadbiskup Dolan. „Postoje roditelji koji ne mogu prehraniti svoju djecu, obitelji koji su izgubile svoj krov nad glavom, nezaposleni radnici koji su osim posla izgubili i svoje mjesto u društvu. Za nas, svaka je osoba Božje dijete kojoj mora biti osigurano ljudsko dostojanstvo i pravo da zaslužuje poštovanje“.

Izvor: CNA

Da biste komentirali, prijavite se.