Benedikt XVI. i kardinal Salah objavljuju knjigu: Ne možemo šutjeti o celibatu

Knjiga pod naslovom 'Iz dubine našeg srca' na engleskom jeziku objavio je Ignatius Press.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicphilly.com ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 18:16

Papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za božansko bogoslužje, napisali su knjigu o krizi u Crkvi i o svećeničkoj službi.

- Djelo nije samo u svećeničkom celibatu, premda je on sam po sebi važan - rekao je Joseph Fessio, osnivač i urednik Ignatius Press-a za Catholic News Agency.

U knjizi se govori o trajnoj krizi kroz koju svećeništvo prolazi već dugi niz godina. Riječ je o prirodi Crkve i kršćanskom učeništvu, kako je papa emeritus Benedikt XVI. opisao u svom prvom odlomku.

Prema Ignatius Press-u, Benedikt XVI. i kardinal Sarah bave se duhovnim izazovima s kojima se danas susreću svećenici, uključujući i borbu protiv celibata te ukazuju na dublje obraćenje Isusu Kristu kao ključu vjerne i plodonosne svećeničke službe i crkvene reforme.

- Svećeništvo prolazi kroz mračno vrijeme. Ranjeni razotkrivanjem tolikih skandala, zaokupljeni stalnim propitivanjem njihovog posvećenog celibata, mnogi svećenici su iskušani pomišljanjem da odustanu i napuste sve - stoji u dijelu knjige, prenosi Catholic News Agency.

Knjiga bi trebala biti poruka nade i objašnjenje biblijske i duhovne važnosti svećeničkog celibata, koju nazivaju više od 'pukog nauma crkvenog zakona'.

Izdavač je dodao da je knjiga dijelom odgovor na pozive za preoblikovanjem svećeništva, uključujući prijedloge Sinode o Amazoniji u listopadu prošle godine. Naime, pojedini teolozi na toj su sinodi podupirali svećeničko ređenje oženjenih muškaraca u Amazoniji kao odgovor na nedostatak svećeničkih zvanja.

Međutim, drugi sudionici rekli su da nedostatak svećenika u Amazoniji nije uzrokovan obvezom svećeničkog celibata i da se Crkva mora moliti za zvanja i ojačati svećeničku formaciju u regiji.

Podsjetimo, dekret Drugog Vatikanskog sabora 'Presbyterorum ordinis' o službi i životu svećenika iz 1965. godine potvrdio je da Crkva smatra celibat kao savršeno i vječno uzdržavanje od ženidbe u ime Kraljevstva nebeskog.

 

Da biste komentirali, prijavite se.