Benedikt XVI. zatražio da mu se izostavi ime iz nove knjige o celibatu

Nadbiskup Georg Ganswein rekao je da je, na nalog pape emeritusa, zatražio od glavnog autora knjige, kardinala Roberta Saraha, da se obrati izdavačima i izvrši potrebne izmjene.
Autor: reuters.hr/laudato.hr/D.R. Photo: reuters.hr utorak, 14. siječnja 2020. u 18:14

Papa emeritus Benedikt XVI. zatražio je da se ukloni njegovo ime kao koautora nove knjige o pitanju svećeničkog celibata, rekao je njegov osobni tajnik nadbiskup Georg Ganswein za engleski Reuters.

Knjiga 'Iz dubine naših srca' trebala je biti objavljena u Francuskoj ove srijede. Neki izvodi iz knjige objavljene su proteklih dana, što je izazvalo negodovanje pojedinih suradnika pape Franje tvrdeći da se neki dijelovi mogu shvatiti kao ozbiljna kritika Benedikta XVI. svome nasljedniku.

Nekoliko sati nakon što je Ganswein zatražio izmjene, kardinal Sarah odbacio optužbe medija da je bez odobrenja koristio Benediktino ime i tako iskoristio papu za promociju knjige.

- Izjavljujem da je Benedikt XVI. znao kako će naš projekt biti objavljen u obliku knjige. Mogu reći da smo razmijenili nekoliko tekstova kako bismo utvrdili ispravke - napisao je 74-godišnji Sarah na svom Twitteru.

Potom je rekao da će zbog polemike u budućim izdanjima knjige Benedikt XVI. biti imenovan suradnikom, a ne kao suautorom knjige.

- Međutim, cijeli njegov tekst u knjizi ostaje apsolutno nepromijenjen - nadodao je.

U knjizi Benedikt XVI. i Sarah brane svećenički celibat u onome što neki smatraju strateški tempiranim apelom papi Franji da ne mijenja crkvena pravila.

Sarah je kasnije objavio još jedno priopćenje u svoju obranu. U njoj je detaljno opisao nedavne susrete s papom emeritusom i ponovio da je Benedikt XVI. bio obaviješten o svemu, uključujući i o naslovnici knjige.

Kazao je da su optužbe o manipuliranju Benediktom XVI. pretjerane te da je potpuno odan papi Franji. Objavio je i potpisano pismo pape emeritusa.

- S moje strane, tekst se može objaviti u obliku koji ste predvidjeli - stoji u pismu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.