Blagoslovljen prvi samostan sestara trapistkinja u Češkoj

Ovih dana praški kardinal u miru Miloslav Vlk blagoslovio je prvi samostan i samostansku crkvu sestara trapistkinja u Češkoj. Samostan se nalazi u mjestu Poličany, 40 kilometara južno od Praga. Samostan se nalazi nedaleko od Talsperre Slapy, a nosi ime Naše Gospe nad Vltavou (Moldau). Sestre imaju i kuću za goste, gdje djevojke, žene, mladići, muškarci, vjernici, nevjernici mogu pronaći unutarnji mir. Bave se zemljoradnjom, drže pčele, izrađuju slike i ikone, paramente.
utorak, 14. kolovoza 2012. u 00:00

Ovih dana praški kardinal u miru Miloslav Vlk blagoslovio je prvi samostan i samostansku crkvu sestara trapistkinja u Češkoj. Samostan se nalazi u mjestu Poličany, 40 kilometara južno od Praga.

Ovu kontemplativnu redovničku monašku zajednicu pozvao je pri kraju svojega mandata kardinal Miloslav Vlk iz Italije, iz samostana Vitorchiano, koji se nalazi u provinciji Viterbo, sjeverno od Rima. U travnju 2007. godine devet redovnica iz matične kuće preselile su se na Vltavu (Moldau). Danas samostan broji 19 redovnica, i to 12 redovnica rodom iz Češke, šest iz Italije te jedna iz Mađarske. Starosna dob sestara je ispod 39 godina.

Samostan se nalazi nedaleko od Talsperre Slapy, a nosi ime Naše Gospe nad Vltavou (Moldau). Sestre imaju i kuću za goste, gdje djevojke, žene, mladići, muškarci, vjernici, nevjernici mogu pronaći unutarnji mir. Bave se zemljoradnjom, drže pčele, izrađuju slike i ikone, paramente...

Ovo je sedmo osnivanje samostana matične kuće iz Vitorchiano. Kamen temeljac postavljen je 5. kolovoza 2008. godine. Posjetimo i to da je kamen temeljac za prvi muški samostan trapista u Češkoj blagoslovljen 1999. godine u mjestu Novy Dvur i danas broji 15 monaha. Blagoslovljen je i osnovan 2003. godine.

Inače, u Češkoj danas postoji 28 muških i 71 ženskih redovničkih zajednica. Muške redovničke zajednice djeluju u 93 različita mjesta i broje oko 800 redovnika, dok ženske djeluju na 144 mjesta i broje oko 1.850 redovnica.

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.