Detalji 71. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Biskupi su odlučili ustanoviti stručno tijelo koje će izraditi godišnji raspored televizijskih i radijskih prijenosa liturgijskih slavlja.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: ktabkbih.net subota, 04. studenog 2017. u 17:58

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je 3. i 4. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, svoje 71. redovito zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Na konferenciji su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te izaslanik Hrvatske biskupske konferencije šibenski biskup Tomislav Rogić koji je upoznao biskupe s najvažnijim temama 55. plenarnog zasjedanja HBK održanog od 10. do 12. listopada u Zagrebu. Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Razgovarao je s biskupima, između ostaloga, o pastoralnom usmjerenju prema jačanju kulturnog identiteta vjernika katolika kroz bolje poznavanje vlastite prošlosti i kršćanskih korijena na koje se oslanja važnost ekumenskog djelovanja i međureligijskoga dijaloga.

Razmotrivši poruku pape Franje za 1. svjetski dan siromašnih od 13. lipnja 2017., biskupi podsjećaju sve članove biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini na želju Svetoga Oca 'da kršćanske zajednice, u tjednu koji prethodi Svjetskom danu siromašnih, koji ove godine pada 19. studenoga, to jest Trideset i treću nedjelju kroz godinu, ulože napore kako bi omogućili trenutke susreta i prijateljstva, solidarnosti i konkretne pomoći'.

Podsjećaju sve članove krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini na svakovrsnu oskudicu u teškim ratnim vremenima te s papom Franjom potiču da nam Svjetski dan siromašnih 'omogućujući sve više rasti u uvjerenju da nam dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja'.

U skladu s temeljnim odredbama BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja, biskupi su odlučili 'ustanoviti stručno tijelo koje će u suradnji s pojedinim predstavnicima biskupija i provincija te s vodstvom programa religijske kulture javnih televizija i radija na razini BiH, izraditi godišnji raspored prijenosa liturgijskih slavlja, pazeći na zastupljenost svih krajeva BiH te vodeći brigu o posebnim slavljima i prigodama'.

Pošto su razmotrili apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje Magnum principium u vezi s pripremom i odobravanjem prijevoda bogoslužnih knjiga, biskupi su dali potrebne smjernice Vijeću za liturgiju BK BiH imajući u vidu Papine riječi da se 'čuvajući karakter svakog pojedinog jezika, potpuno i vjerno čuva smisao izvornog teksta i da prevedene bogoslužne knjige, i nakon prilagodbi, uvijek jasno odražavaju jedinstvo rimskog obreda'.

Nakon što su upoznati s dugogodišnjim neuspješnim traženjem lokacije za izgradnju katoličke crkve u župi Banjolučke biskupije Drvar, srušene nakon Drugog svjetskog rata, biskupi pozivaju mjerodavne vlasti da napokon riješe to pitanje i omoguće katoličkoj zajednici u tom gradu da ima svoju crkvu. Izražavaju i očekivanje da mjerodavne vlasti u Goraždu i Zvorniku dadu lokacije za ponovnu izgradnju katoličkih crkava srušenih tijekom ili nakon Drugog svjetskog rata.

Biskupi su također saslušali izvješća svojih izaslanika: banjolučkog biskupa Franje Komarice o njegovim brojnim susretima tijekom nedavnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama te razmišljali o načinu traženja potpore povratku prognanih i izbjeglih katolika iz BiH; izvješću s Redovničkog dana održanog na Humcu, zatim s Međunarodnog simpozija o temeljnim odredbama o svećeničkom odgoju i izobrazbi koji je održan u Castel Gandolfu pokraj Rima, sa zasjedanja Međunarodne BK, održanog u Novom Sadu, te s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održanog u Minsku u Bjelorusiji.

Biskupi su u petak 3. studenoga slavili misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je dopredsjednik Biskupske konferencije BiH vojni biskup u BiH Tomo Vukšić. Biskupi su u subotu 4. studenoga slavili euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Rogić, navodi se u priopćenju koje je 4. studenoga uputilo Tajništvo BK BiH.

 

Da biste komentirali, prijavite se.