Djeca u Ukrajini u stalnoj opasnosti od protupješačkih mina

Oko 220.000 djece u istočnoj Ukrajini u stalnoj je opasnosti od protupješačkih mina.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA petak, 29. prosinca 2017. u 10:26

Oko 220.000 djece u istočnoj Ukrajini u stalnoj je opasnosti, jer žive, igraju se i pohađaju školu na područjima na kojima su bile postavljene protupješačke mine, neeksplodirane eksplozivne naprave i drugi ratni eksplozivni ostaci, upozorio je UNICEF, Fond Ujedinjenih naroda za djecu, a prenosi Radio Vatikan. Tamo, naime, već gotovo četiri godine traje sukob, ali unatoč tomu djeca se čim im je to moguće igraju i tako, nažalost vrlo često, naiđu na neeksplodirane naprave, uz opasnost od teškoga sakaćenja ili čak smrti, istaknuo je Paolo Rozera, glavni ravnatelj talijanskoga ureda UNICEF-a.

Od siječnja do studenoga ove godine prema podacima te agencije u prosjeku je jedno dijete tjedno ranjeno ili ubijeno zbog sukoba koji se vodi duž granice u istočnoj Ukrajini. Riječ je o području dugome 500 kilometara a dijeli područja pod nadzorom Vlade od onoga kojim bjesne nevladine trupe, objasnio je Rozera.

Protupješačke mine i drugo eksplozivno oružje stavljaju u opasnost i infrastrukture važne za opskrbu vodom, strujom i plinom. Tako je, primjerice, početkom mjeseca pronađena neeksplodirana naprava u stanici za filtriranje vode u Donjecku; riječ je o postrojenju koje opskrbljuje vodom više od 350.000 ljudi, objasnio je glavni ravnatelj talijanskoga ureda UNICEF-a te primijetio kako to znači da te naprave mogu nanijeti štetu velikom broju ljudi.

UNICEF stoga nastavlja sa svojim zauzimanjem koje je dvostruko. S jedne strane nastoji djeci zajamčiti psihosocijalnu potporu, a s druge poučiti djecu, objasniti im kako se imaju ponašati kada pronađu nešto na ulici, poučiti ih da to ne uzimaju niti ne diraju. S tim se u vezi Rozera spomenuo i stanja u Mosulu. Kada je oslobođen taj grad bio sam tamo uime UNICEF-a i vidio brojne plakate izložene u školama, okupljalištima, i mjestima za razonodu, na kojima se objašnjavalo što valja učiniti i kako se ponašati pred opasnostima takvih naprava, napomenuo je Rozera.

 

Da biste komentirali, prijavite se.