Drugo Međugorje u Ruandi

Prije 31 godinu, Blažena Djevica Marija ukazala se 17-godišnjoj djevojci Alfonzini Mumureke u mjestu Kibeho u Ruandi. Gospa se Alfonzini predstavila kao "Majka Riječi" (Nyina wa Jambo) i poručila da se s kolegicama moli za mir i ljubav, jer je svuda prisutan razdor, borba i mržnja. Gospa se potom ukazala pred još šestoro vidjelaca, a Alfonzini se ukazivala sve do kraja 1989. godine kad je pretkazala strahoviti genocid koji se u toj zemlji i dogodio 1994.
nedjelja, 02. rujna 2012. u 00:00

Prije 31 godinu, 28. studenog, Blažena Djevica Marija ukazala se 17-godišnjoj djevojci Alfonzini Mumureke pokraj ženskog internata srednje škole, u mjestu Kibeho u Ruandi. Gospa se Alfonzini predstavila kao “Majka Riječi“ (Nyina wa Jambo) i poručila da se s kolegicama moli za mir i ljubav, jer je svuda prisutan razdor, borba i mržnja. Nakon toga Gospa se ukazivala svaku večer poslije 9 sati.

Kad je o ukazanjima rekla svojim kolegicama, počele su joj se rugati i govoriti da nije normalna. Zbog toga je zamolila Gospu da se ukaže i drugim djevojkama, što je Gospa i udovoljila ukazavši se tijekom 1982. i 1983. godine više puta pred šestoro vidjelaca: 20-godišnjoj Nathalie Mukamazimpaka, 21-godišnjoj nevjernici Marie Claire Mukangango, 14-godišnjoj Stefaniji Mukamurenzi, djevojci Agnes Kamagaju, muslimanskoj djevojci Vestine Salima i dječaku Emanuelu Sagatashy. Isus se ukazao u srpnju 1982. ovom tada poganskom dječaku Sagatasyu kojeg je naučio i moliti. Dječak se kasnije krstio i uzeo ime Emanuel.

Gospa se ukazivala Alfonzini sve do kraja 1989. godine i pretkazala strahoviti genocid koji se dogodio 1994. kad je u Ruandi ubijeno oko milijun ljudi, među kojima i vidjelice Marie Claire Mukangango i Emanuel Sagatashy.

Vatikan je 29. svibnja 2001. godine priznao ovo Marijansko svetište, gdje je izgrađena i crkva koja je 2003. i posvećena. Svetište se nalazi u središtu planinske jugoistočne Ruande. U ovo vrlo siromašno područje danas dolazi sve više hodočasnika. Dolaze i pješice, bosi, a neki pješače i po više od tjedan dana.

Ovo je prvo Marijansko svetište u Africi i uspoređuje se s europskim svetištima Lourdes i Fatima. Hodočasnici u mjesto Kibeho dolaze ne samo iz Ruande, nego i iz drugih zemalja. Na svetkovinama bude i do 30 tisuća hodočasnika.

Ukazanja su trajala od 1981. do 1989. godine, a Gospa je pozivala na obraćenje, post, pokoru i molitvu. Već godinu dana nakon ukazanja, vidjelice su vidjele dramatične vizije, gomilu krvi, ljude koji ubijaju ljude, odrubljene glave ... Bilo je to Gospino upozorenje. Samo deset godina nakon toga sve se to i stvarno odigralo: 1994. godine počinjen je genocid u kojem je za sto dana pobijeno skoro milijun ljudi, a zatim i masakr u blizini današnjeg mjesta ukazanja gdje je ubijeno osam tisuća ljudi.

Mjesto Kibeho nalazi se na 1.900 metara nadmorske visine i noći budu vrlo hladne, a ovo Marijansko svetište tek je u izgradnji. Stoga je njemačka katolička udruga Kirche in Not (Crkva u nevolji) poslala novčanu pomoć za izgradnju prihvatnog hodočasničkog centra.

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.