[FOTO] Nevjerojatan put etiopijskog svećenika

Otac Haylesilassie Kahsay uspinje se stijenama do crkve Abuna Yemanta Guh.
Autor: Aleteia/Laudato/prevela:D.T. Photo: Laudato utorak, 27. veljače 2018. u 11:27
U planinama Gheralta, u sjevernoj Etiopiji, otac Kahsay na poseban način se povezuje s Bogom.

Šeta gotovo dva sata, a zatim se penje preko stijena  do Abuna Yemata Guh, crkve uklesane uz rub litice. Ova neobična crkva ukrašena je šarenim freskama.
 
Običaj je da uspon do crkve obavite bosonogi i bez ikakvih užeta. Lokalna kršćanska tradicija tvrdi da devet svetaca ( riječ je o skupini misionara iz 5. stoljeća koji su poticali širenje kršćanstva u današnjoj Etiopiji) štite sve one koji se penju tim stijenama. 
 
Crkvu Abuna Yemata Guh napravio je sveti Abuna Yemat, jedan od devet svetaca, vračajući se iz Sirije. 
 
Ocu Haylesilassieu Kahsayu svakodnevnica je rad i molitva. Ustaje se u zoru, zatim radi u svojoj kući sve do 6 ujutro. Nakon jela, započinje sa dvosatnom šetnjom do crkve.
 
Tada kreće i avantura, uspinjanje uz stijene. To uključuje 10 metara potpuno vertikalnog presjeka. Otac Haylesilassie kaže da se ne boji dok se penje jer to radi svaki dan. Iako je za njega to jako naporno i teško, uspijeva i dalje svakog dana ovladati stijenama. 
 
Kada dođe do crkve, vrijeme provodi uglavnom u molitvi. Uz to, posvećuje se i proučavanju starih knjiga. Uživa u tom mirnom i tihom mjesto gdje komunicira s Bogom i sve svoje tajne dijeli s njim. Na taj način njegov um ostaje slobodan i sretan. 
 
Stoljećima svećenici koji su se brinuli o crkvi, bili su i ukopani na tom mjestu. Zanimljivo, nitko od njih nije umro, spotaknuo se ili uopće imao nesreću za vrijeme uspinjanja. 


 
Da biste komentirali, prijavite se.