Francuski svećenik ubijen za oltarom bit će uzdignut na čast oltara

Otac Jacques Hamel, ubijen lani za oltarom, mogao bi prilično brzo biti proglašen blaženim, kao što je odmah nakon njegova ubojstva dao naslutiti poglavar Katoličke crkve papa Franjo.
Autor: misija.slobodnadalmacija.hr/I.B./Laudato/T.S. Photo: youtube.com/screenshot srijeda, 19. travnja 2017. u 13:48
Na Veliki petak je obznanjeno da je mons. Dominique Lebrun, nadbiskup u Rouenu, potvrdio da je u njegovoj arhidijecezi formalno pokrenut proces beatifikacije ubijenog svećenika. Kanonsko pravilo zahtijeva da prođe barem pet godina od smrti osobe prije pokretanja procesa beatifikacije.

Jedan je od razloga čekanja pet godina je da se ne sudi na valu emocija, nego da se postigne stanovita distanca kako bi prosudba bila objektivnija. Ipak, samo Papa može odobriti skraćivanje roka, obično ako je pokojnik umro na jasnom glasu svetosti.

O. Hamela su zaklala dvojica Francuza magrebskog porijekla lanjskoga 26 srpnja u župnoj crkvi u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray dok je služio misu. Iako u mirovini, o. Hamel je rado pomagao ispovijedajući i miseći. Atentatori su ga ubili u ime 'Islamske Države'.

Ubojice svećenika nisu poznavali, ubili su ga kao simbol, pa je prema tome jasno da je ubijen iz mržnje protiv kršćanske vjere (striktno po crkvenu pravu nije svako ubojstvo ili maltretiranje svećenika rezultat mržnje protiv vjere, jer uzrok može biti i osoban).
 
Podsjećamo kako je papa Franjo pogibiju oca Jecquesa Hamela komentirao odmah: 'Mučenik je! A mučenici su blaženi.'

U procesu beatifikacije nije potrebno dokazivati čudo ako je pokojnik mučenik, ali i mučeniku je potrebno čudo za kanonizaciju. Prizna li se o. Hamelu mučeništvo – Papine riječi su argument, ali nisu dokaz dovoljan za proces – beatifikacija bi mogla biti relativno brzo. Relativno, jer je potrebno prvo prikupiti svjedočanstva o životu oca Hamela u Nadbiskupiji rouenskoj, a onda slijedi drugi dio procesa u rimskoj kurijalnoj Kongregaciji za kauze svetih.
 
Da biste komentirali, prijavite se.