Genfest: Mladi u izgradnji "Ujedinjenog svijeta"

Na tisuće se mladih iz stotinjak zemalja svijeta okupilo u Budimpešti, gdje je u petak, 31. kolovoza, započeo Genfest, svjetski susret mladih Pokreta fokolarina, koji je utemeljila Chiara Lubich. Mladi su, kako javlja agencija Sir, izabrali temu izgradnje „mostova bratstva“, da bi izrazili zauzimanje sudionika u izgradnji mostova među različitim kulturama i narodima, kako bi dragocjena vrijednost bratstva postala univerzalna.
subota, 01. rujna 2012. u 00:00

Na tisuće se mladih iz stotinjak zemalja svijeta okupilo u Budimpešti, gdje je u petak, 31. kolovoza, započeo Genfest, svjetski susret mladih Pokreta fokolarina, koji je utemeljila Chiara Lubich. Mladi su, kako javlja agencija Sir, izabrali temu izgradnje „mostova bratstva“, da bi izrazili zauzimanje sudionika u izgradnji mostova među različitim kulturama i narodima, kako bi dragocjena vrijednost bratstva postala univerzalna. Ovaj, deseti po redu, susret obuhvaća raznovrsni program u kojemu će sudjelovati više od 12.000 prijavljenih mladića i djevojaka, 3000 dragovoljaca, te 600 glumaca, tehničkoga osoblja i članova organizacije.

Program susreta započeo je koncertom u sportskoj areni, na kojemu su nazočili i predstavnici građanskih i crkvenih vlasti. Sudionicima susreta u subotu, 1. rujna, obratit će se Maria Voce, predsjednica Pokreta fokolarina, a potom će se izmjenjivati mladi iz raznih krajeva svijeta koji će iznijeti svoja svjedočanstva iz života. Predviđeno je i uspostavljanje veze s Novim Zelandom, Indonezijom i Švedskom.

Dan će završiti pokretanjem nacrta nazvanoga „Ujedinjeni svijet“, odnosno svjetske mreže mladih kojoj je glavna svrha uspostavljanje Stalnoga međunarodnog tijela za promatranje bratstva, te postizanje njegova priznanja pri Organizaciji ujedinjenih naroda.

Genfest će završiti u nedjelju, 2. rujna, misom koju će na središnjem gradskom Trgu svetoga Stjepana, predvoditi budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdö. Istodobno će se u crkvama drugih kršćanskih vjeroispovijesti nazočnih u gradu, održavati slavlja za članove njihovih Crkvi.

Izvor: Radio Vatikan

Da biste komentirali, prijavite se.