Genfest 2012 – "Izgradimo mostove!"

U Budimpešti se održava "Genfest 2012" koji organiziraju mladi Pokreta fokolara. 10. Genfest održava se pod nazivom "Izgradimo mostove!" ("Let's bridge!"). Riječ je o međunarodnoj manifestaciji na kojoj se očekuje oko 14 tisuća sudionika iz stotinjak zemalja među kojima oko 200 iz Hrvatske. Manifestacija se zalaže za mir, promovira zajedništvo i pravednost u međuljudskim i političkim odnosima te jedinstvo svih nacija.
petak, 31. kolovoza 2012. u 00:00

U Budimpešti se održava "Genfest 2012" koji organiziraju mladi Pokreta fokolara. 10. Genfest održava se pod nazivom "Izgradimo mostove!" ("Let's bridge!").

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji na kojoj se očekuje oko 14 tisuća sudionika iz stotinjak zemalja među kojima oko 200 iz Hrvatske. Sudionike će na otvaranju pozdraviti gradonačelnik Budimpešte István Tarlós i potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjén.

Manifestacija "Izgradimo mostove!" zalaže se za mir, promovira zajedništvo i pravednost u međuljudskim i političkim odnosima te jedinstvo svih nacija. Sportska arena i mostovi na Dunavu glavne su lokacije na kojima će se odvijati susreti, izložbe i koncerti.

Naziv "Let's bridge!" i grad Budimpešta - grad mostova - simbolički odražavaju težnje o kojima će se tijekom tri dana govoriti i prikazivati kroz umjetnost. Program će obraditi teme ekonomije, politike, društvenih problema, umjetnosti, dijaloga među različitim religijama, ljudskih vrijednosti, ekologije i komunikacije - u kontekstu internacionalnosti i aktualnih događanja u svijetu.

Vrhunac događaja bit će pokretanje projekta mladih, United World Project, kojim se želi na konkretan način i uz suglasnost UN-a pratiti događaje na svih pet kontinenata usmjerene izgradnji bratstva - trećem načelu Francuske revolucije i temeljnom načelu međuljudskih odnosa iz prvog članka Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a te koji je potrebno ponovno "oživiti", posebno među mladima.

Pokret fokolara međunarodna je organizacija koja promiče socijalne i opće ljudske vrijednosti te se zalaže za opće dobro, dijalog i zajedništvo svih kultura, nacija i religija. Genfest je prvi put održan 1973. godine, a namijenjen je mladima od 17 i 30 godina svih rasa, nacija, religija i uvjerenja koji žele posvjedočiti da je ideja sveopćeg bratstva moguća, ne samo kao apstraktan ideal nego kao konkretan način življenja. Na Genfestu 2012. mladi će predstaviti već postojeće aktivnosti, projekte i inicijative: "Projekt Afrika", "Preskoči obrok" iz Kostarike, "Dobro iznutra i dobro izvana" iz Italije te "Tjedan ujedinjenog svijeta" koji se već dvadesetak godina provodi u cijelom svijetu.

Program Genfest 2012 moguće pratiti na sedam jezika i putem interneta te TV-a.

Na internetu će se moći izravno pratiti program u Sport Areni na sedam kanala (međunarodni, engleski, francuski, španjolski, portugalski, arapski i talijanski):

- u petak 31. kolovoza od 19.30 do 22 sata
- u subotu 1. rujna od 10.30 do 12.30 i od 15.30 do 17 sati; flashmob na mostu između 21 i 22 sata

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.