Godišnji skup 'medijskih' biskupa, stručnjaka i savjetnika u Bratislavi

Iz Hrvatske su sudjelovali riječki nadbiskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija Ivan Devčić, pročelnik Odjela za komunikologiju na HKS-u prof. dr. Jerko Valković i don Ivo Mičić.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA petak, 14. rujna 2018. u 10:08

U Bratislavi je od 9. do 12. rujna održan godišnji skup medijskih biskupa, stručnjaka i savjetnika njemačkoga govornog područja, jedinog tijela Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) po pitanju medija koje djeluje u kontinuitetu.

Na susretu su se okupili predstavnici iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Češke, Litve, Hrvatske i Slovačke. Iz Hrvatske su na skupu sudjelovali riječki nadbiskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija Ivan Devčić, pročelnik Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prof. dr. Jerko Valković, te don Ivo Mičić. Susretom je predsjedao erfurtski biskup Ulrich Neymeyer.

Na samom početku susreta o životu Crkve u Slovačkoj ali i aktualnoj društvenoj problematici govorio je domaćin skupa prvi bratislavski nadbiskup Stanislav Zvolensky. U Slovačkoj danas ima 80% vjernika od čega je 66% katolika Uz devet katoličkih postoje i tri grkokatoličke biskupije budući da u Slovačkoj ima 12 % grkokatolika. Posljednjih godina osjeća se gospodarski uzlet tako da ima malo nezaposlenih, ukupno tek nešto više od 6%.

Prof. dr. Claudia Nothelle iz Magdeburga govorila je potom o ulozi medija u aktualnim društvenim procesima koji danas oblikuju novo lice Europe. Mediji su pritom od sve većega značenja pri čemu treba imati u vidu utjecaj koji imaju novi mediji odnosno društvene mreže, zatim u mnogim zemljama veoma raširena prisutnosti Fake newsa te širećem populizmu. Zato danas, bilo da je riječ o djelovanju crkvenih ili 'civilnih' medija, treba imati u vidu te utjecaje.

Nadovezujući se na aktualne društveno-medijske izazove dr. Paul Wuthe iz Beča posebno je istaknuo pojavu populizma. Populizam je naročito prisutan u društvima koja ne podnose različitosti i u kojima je prisutna velika sprega medija i politike. Mediji bi trebali pomoći ljudima da znaju odrediti ono što je važno od manje važnoga ili uopće nevažnoga. Osim toga, njihov bi vrijedan doprinos bio u tome da pomažu razjasniti širi društveni kontekst u kojem se odvija život današnjega društva. U vremenu kada svatko ima pristup brojnim informacijama nerijetko se susrećemo s poteškoćom razumijevanja događaja upravo zbog slabijeg poznavanja šire problematike.

Ovakvi susreti prigoda su za upoznavanje sa situacijom odnosno glavnim izazovima s kojima se susreće Crkva i društvo u pojedinim zemljama. I na ovom skupu su sudionici imali prigodu čuti izvještaje koje su podnijeli predstavnici pojedinih zemalja. O važnijim događajima u Hrvatskoj (od rujna prošle godine pa da danas) govorio je dr. Valković. Između ostaloga spomenuo je ratifikaciju Istanbulske konvencije odnosno prikupljanje potpisa za referendume, osvrnuo se na govor u medijima o zagrebačkim prebendarima, govorio je o radu i zaključcima Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te o nekim drugim društvenim i crkvenim događajima.

U popodnevnim satima sudionici skupa posjetili su njemačko veleposlanstvo u Bratislavi, nacionalnu televiziju kao i neke medijske ustanove koje su u vlasništvu Crkve. Crkva u Slovačkoj je u 60% vlasništvu televizije "Lux" koja djeluje na cjelokupnom nacionalnom području.

Sljedeći susret održat će se od 1. do 4. rujna 2019. u Pragu. Time se nastavlja uobičajena praksa da se susreti svake godine održavaju u drugoj zemlji. Dosad su dva susreta održana u Hrvatskoj, u Lovranu i Zagrebu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.