Grabar-Kitarović newyorškim Hrvatima: „Uzmimo svoju državu u svoje ruke“

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se 26. rujna u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu s newyorškim Hrvatima kojima je poručila da vjeruje kako je moguće prevladati ideološke podjele u hrvatskom društvu i izgraditi modernu državu temeljenu na poštovanju i međusobnom uvažavanju.
Autor: slobodnadalmacija.hr/Laudato/M.R. Photo: novilist.hr nedjelja, 27. rujna 2015. u 12:12

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u New Yorku na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, rekla je hrvatskim novinarima da se unatoč napornom programu u New Yorku uvijek rado sastane s hrvatskim iseljenicima.

„Kao što sam rekla iseljenicima, kad god dođem bit ću uvijek među njima“, kazala je Grabar-Kitarović.

„Ovaj posjet UN-u u New Yorku vrlo je intenzivan, naporan od ranog jutra do kasne večeri ovih osam do devet dana, ali drago mi je da sam našla pola sata vremena da se nađem s ljudima i da im se obratim“, rekla je Grabar-Kitarović.

U crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, koja se nalazi nedaleko od newyorškog Times Squarea, hrvatsku je predsjednicu dočekao veliki broj Hrvata koji su je oduševljeno pozdravili i pljeskom popratili njezino obraćanje.

Predsjednica je okupljenim iseljenicima poručila kako vjeruje da je moguće „nadići prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva graditi hrvatsku domovinu temeljenu na načelima poštovanja, uvažavanja, predvidljivosti i učinkovitosti sustava državne uprave koji radi za sve svoje građane“, kako za one koji žive u zemlji, tako i za one izvan nje.

Također je pozvala na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u izgradnji „zemlje blagostanja“.

„Zalažem se za Hrvatsku koja će biti snažna prije svega iznutra, koja će brinuti o svakom svojem čovjeku. Vjerujem u Hrvatsku blagostanja jer za to imamo sve preduvjete“, kazala je Grabar-Kitarović.

„Zato pozivam upravo vas, naše iseljenike, da pomognete koliko možete, prije svega misleći na vaše domoljublje, iskustvo koje ste stekli životom u državama kao što je SAD ... idemo uzeti svoju državu u svoje ruke, raditi na tome da naši mladi ne odlaze, da Hrvatska u bliskoj budućnosti bude država u koju se vraća“, poručila je predsjednica.

Hrvatska predsjednica održala je prve bilateralne sastanke s egipatskim i mađarskim predsjednicima. Tijekom današnjeg dana, 27. rujna, održat će bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a, a sudjelovat će na prijamu koji za šefove država daje kancelarka Angela Merkel.

Kolinda Grabar-Kitarović će 28. rujna biti prisutna na prijmu koji daje američki predsjednik Obama, a za 29. rujna je predviđen prijam koji organizira Donald Tusk.

 

Da biste komentirali, prijavite se.