Ivan Pavao ll. postaje crkvenim naučiteljem i suzaštitnikom Europe?

Ove ideje je 2019. godine, u ime vjernika i pastira Katoličke crkve u Poljskoj, predsjednik Poljske biskupske konferencije predstavio i samom papi Franji.
Autor: ekai.pl/Laudato/D.T. Photo: ekai.pl/Laudato petak, 07. veljače 2020. u 14:00
Dvadeset i sedam godina pontifikata pape Ivana Pavla II. imalo je ogromni značaj za Crkvu i svijet, kako u kontekstu njezina naučavanja, tako i u kontekstu društvenog utjecaja - napisao je nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije i potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u pismu upućenom predsjednicima biskupskim konferencija cijelog svijeta. U pismu traži potporu inicijativi za proglašenje sv. Ivan Pavao II. Crkvenim naručiteljem. Osim toga, nadbiskup Gądecki zatražio je od predsjednika biskupskih konferencija iz Europe da podrže ideju kako bi papa Poljak bio proglašen i suzaštitnikom Europe. 
 
Ove ideje je 2019. godine, u ime vjernika i pastira Katoličke crkve u Poljskoj, predsjednik Poljske biskupske konferencije predstavio i samom papi Franji.
 
Nadbiskup Stanisław Gądecki u pismu episkopatu svijeta naglašava koliko je sv. Ivan Pavao II. učinio je za Europu i svijet. Mons. Gądecki istaknuo je da je papa iz Poljske donekle vratio Europu u svoj zaboravljeni dio iza 'željezne zavjese'.
 
- Pedeset godina sovjetske dominacije u srednjoj i istočnoj Europi prouzrokovalo je da je Europa donedavno u mentalitetu mnogih ljudi bila samo Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i skandinavske zemlje. Možemo reći da je Ivan Pavao II. vratio iz zaborava pola Europe, veliku i prekrasnu baštinu, s istim kulturnim i kršćanskim korijenima - čitamo u pismu.
 
U svom pismu mons. Gądecki istaknuo je da je sv. Ivan Pavao II neprestano podsjećao narode Europe na njezine korijene, tj. Rimsko pravo, grčku filozofiju i judeokršćansku aksiologiju. 
 
- Poljski papa znao je da je tadašnja kulturna kriza snažan povijesni izazov kako bi se vratilo u zajedničko povijesno nasljeđe kao što je kršćanstvo. U tom je pogledu sveti papa postao istinskim  naručiteljem Crkve, a unutar toga važan čuvar europskih vrijednosti, koji predstavljaju nepomirljivi temelj moderne civilizacije - naglasio je.
 
Nadbiskup Stanisław Gądecki primijetio je da duhovni i intelektualni svijet Karola Wojtyla karakterizirao kao osobu koja vještu umije uskladiti tradiciju s modernizmom.  
 
- Baština pape Wojtyłe bogata je, multilateralna i kreativna sinteza mnogih ljudskih stavova i razmišljanja, ali utemeljena na Otkrivenju i vjerna počivanju vjere. Misao Ivana Pavla II. potpuno je moderna, originalna i kreativna, a pritom ostaje plemenita. Papino balansiranje između tradicije i suvremenosti, unijelo je ogroman dah svježine u život Crkve, a kroz nju u univerzalne prostore široko shvaćene kulture, politike i znanosti - piše u pismu.
 
Na kraju pisma predsjednik poljskog episkopata pozvao je sve u Rim, u nedjelju, 17. svibnja, na svečano slavlje u povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., koje će predsjedati papa Franjo. Sve potiče na hodočašće u Rim povodom te prigode kako bi zahvalili Bogu za život i službu ovog velikog pape. 
 
Da biste komentirali, prijavite se.