Izvješće komisije: 'Progoni kršćana događaju se i u demokratskim državama'

Poražavajući je podatak da je u 2018. godini oko 215 milijuna kršćana doživjelo neku vrstu progona, dok je dnevno ubijeno oko 250 kršćana.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 17. srpnja 2019. u 12:53

U ponedjeljak 15. srpnja britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je detaljno izvješće o progonima vjernika u svijetu.

Izvješće je pripremio anglikanski biskup iz Trura Philip Mounstephen, opisujući nedavni val nasilja nad vjernicima diljem svijeta, uključujući kršćane.

Poražavajući je podatak da je u 2018. godini oko 215 milijuna kršćana doživjelo neku vrstu progona, dok je dnevno ubijeno oko 250 kršćana. Žene i djeca uglavnom su bile žrtve seksualnog nasilja.

Komentirajući objavljeno izvješće, tajnik Vatikana za odnose s državama, mons. Antoine Camilleri rekao je kako su progoni protiv kršćana vrsta genocida uzrokovana općom i kolektivnom ravnodušnošću. Također je iskazao žaljenje što su mnogi počinitelji progona ostali nekažnjeni te je kritizirao medije koji ne pridaju pažnju ovakvim događajima.

- Svjedoci smo napada na pojedince i skupine različitih vjerskih pripadnosti od strane terorista, ekstremističkih skupina i vjerskih fanatika koji ne poštuju živote onih koji imaju različita uvjerenja od drugih – kazao je Camilleri.

Naglasio je kako druge religije ne smiju ostati ravnodušni na progone protiv kršćana, jer je to prvotno progon na ljudsku slobodu koja je slobodna birati religiju.

U izvješću se može vidjeti podatak da se progoni kršćana događaju čak i u zemljama gdje vlada demokracija, a u demokratskom sustavu svatko bi trebao imati pravo na slobodu, pa tako i na slobodu vjere.

- Raste tendencija da se vjerske vođe kazne zbog predstavljanja temeljnih načela njihove vjere, osobito u područjima života, braka i obitelji. Pravo na vjersku slobodu ukorijenjeno je u samom dostojanstvu ljudske osobe, a to je ujedno i uvjet traganja za istinom koja se ne nameće na silu – zaključio je Camilleri.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

 

Da biste komentirali, prijavite se.