Japanski biskupi zamolili oprost od gubavaca i njihovih obitelji

Japanski katolički biskupi zamolili su oproštenje od oboljelih od gube jer u prošlosti nisu na odgovarajući način osudili izoliranje i eliminaciju tih pacijenata.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: flickr.com petak, 19. srpnja 2019. u 10:14

U Japanu je sve do 1996. godine postojao Zakon o prevenciji gube (lepre). Od tada je odlučeno da je država odgovorna za štetu pacijenata, a pet godina kasnije ta je odšteta i zajamčena.

No, kad je 2005. godine državni odjel za Hansenovu bolest objavio zaključno izvješće s konkretnim uvjetima i uzrocima štete te mjere za njihovu buduću prevenciju, katolički biskupi nisu zamolili gubavce i njihove obitelji za oproštenje, obrazlažu u pismu isprike.

- Danas izražavamo duboko žaljenje što nam je tako dugo trebalo da zamolimo za oproštenje – kazali su biskupi.

Hansenova bolest bila je rasprostranjena u svijetu sve do 1943. godine kada je otkriven lijek pomoću kojeg je bolest postala lako izlječiva. U Japanu su gubavci do nedavno bili društveno izolirani, a biskupi izražavaju žaljene što se nisu dovoljno zauzimali za njihova prava i uključivanje u društvo.

Biskupi su na kraju pisma obećali da taj grijeh više neće ponoviti, nego da će kao Kristovi sljedbenici cijeniti sve ljude i nikad više neće zanemariti zaštitu ljudskih prava.

 

Da biste komentirali, prijavite se.