Kardinal Pell konačno oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje

Pell je osuđen 2018. godine po pet točaka optužbe za seksualno zlostavljanje djece.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com utorak, 07. travnja 2020. u 10:08

Australijski kardinal George Pell potpuno je oslobođen svih optužbi za seksualno zlostavljanje nakon dugotrajnog i medijski visoko popraćenog sudskog spora.

Nakon što je Visoki sud u Australiji danas ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje djece, kardinal George Pell izjavio je zahvalnost svojoj obitelji, prijateljima i odvjetničkom timu napomenuvši da nema negativnih osjećaja prema optuženiku, prenosi Catholic News Agency.

- Dosljedno sam sačuvao svoju nevinost dok sam trpio ozbiljnu nepravdu. Ona je danas uklonjena jednoglasnom odlukom Visokog suda - kazao je Pell i dodao kako će detaljno pročitati razloge konačne presude.

U pritvoru je proveo preko 400 dana, a cijeli slučaj bio je snažno medijski popraćen zbog različitih slučajeva svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

- Ne zamjeram tužiocu. Ne želim da moja oslobađajuća presuda nanese bol i ogorčenost što ih mnogi osjećaju. Dovoljno je povrijeđenosti i gorčine. Jedini lijek za dugoročno izlječenje je istina, a jedina osnova za pravdu je istina, jer pravda znači istinu za sve - dodao je kardinal.

Pell je osuđen 2018. godine po pet točaka optužbe za seksualno zlostavljanje djece. Navodno je seksualno napao dva ministranta dok je bio nadbiskup u Melbourneu 1996. godine. Pell je za mnoge bio lice katolicizma u Australiji, pa je ova optužnica bila poput optužnice na cijelu Katoličku Crkvu. 

- Moje suđenje nije bilo referendum o katoličkoj crkvi; niti referendum o tome kako su se crkvene vlasti u Australiji bavile zločinom pedofilije u Crkvi. Poanta je bila jesam li počinio ove grozne zločine, a nisam - pojasnio je Pell koji se potom zahvalio svima koji su mu slali podrške za vrijeme sudskog procesa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.