Kardinal Puljić osvrnuo se na napade: 'Vjerujem da će pamet pobijediti'

U povodu predstojeće komemoracije za žrtve Bleiburga i svete mise koju će služiti u subotu u Sarajevu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić sudjelovao je danas u emisiji 'Argumenti' na Hrvatskome katoličkom radiju.
Autor: ika.hkm/laudato.hr/D.R. Photo: laudato.hr četvrtak, 14. svibnja 2020. u 17:12

U telefonskom razgovoru izjavio je kako na manipulacije i napade ne misli uzvraćati istom mjerom jer to ne doliči njemu iz katoličkog uvjerenja, ali želi ukazati na istinu, piše HKR.

Istaknuo je kako nije očekivao ovakve reakcije jer nije prvi puta da se u Sarajevu komemorira bleiburška godišnjica. Prvi put se održala 1996. godine i mirnim putem, prisjetio se, a pitajući se ‘koji su motivi za sve ovo’ ustvrdio je da ne zna, ali uz napomenu da vjerojatno ima različitih motivacija koje ne može prozrijeti.

- Crkva je uvijek poštivala nevine žrtve. Nikada nije misom slavila bilo koga, nego upravo suprotno molila je za duše. Zato je to zloupotrebljeno i izmanipulirano u javnosti. Ja vjerujem da će pamet ipak pobijediti - ustvrdio je kardinal.

Najavljujući subotnju misu rekao je da će koristi, prema preporuci, redoviti misni obrazac koji se inače slavi toga dana, a propovijed je pripremio još prije 20 dana te nije nastala pod ikakvim pritiskom.

- Propovijed će biti poruka da svako zlo, svaki zločin, jest zločin bez obzira tko ga napravio. I ne možemo nikada izjednačiti se s nijednim zločinom. Moramo se ograditi. Tko se ne ograđuje od zločina postaje dio zločina. Isto tako, ne može se zločinom zločin braniti - poručuje kardinal.

Posebnu je pozornost usmjerio na ogromnu žrtvu koju su u Sarajevu doživjeli Židovi, a što se zloupotrijebilo.

Itekako čovjek mora pokazati solidarnost s njima jer su oni istinski bili žrtve. Ja i njih razumijem i osjećam s njima bol, ali isto tako bi i njih molio neka i oni shvate da i mi imamo bol. Bol tolikih nevinih žrtava. I zato, na određen način, ne smijemo ignorirati tuđu bol, morao imati suosjećanja za bol svih koji su stradali, za one koji su izgubili nevine živote, a drugo je ono što su neki činili. Neka sud prosuđuje, rekao je uz upit ‘je li svaki put sud pravedno sudi’ te da je ‘Bog jedini pravi sudac’ - naglasio je kardinal Puljić.


 

Da biste komentirali, prijavite se.