Kardinal Puljić predslavio zahvalno slavlje povodom 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin

'Poštujte pravila i zakone ove zemlje u koju ste došli, ali to ne znači da trebate izgubiti što ste ponijeli sa svoga ognjišta'
Autor: Laudato/L.G. Photo: IKA ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 10:28

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u punoj crkvi sv. Sebastijana u nedjelju 19. svibnja predslavio je zahvalno slavlje proslave 50. obljetnice HKM Berlin. Na misnom slavlju prisustvovali su veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman te Školske sestre franjevke Krista Kralja – Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina koje su dugo godina djelovale u misiji.

Kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo koliko ga raduje da je hrvatski narod i u tuđini sačuvao vjeru svojih otaca. Posebno se dotaknuo važnosti obitelji od koje sve kreće.

- Raduje me da ovdje svjedočite vjeru. Ta je vjera skupo koštala naš hrvatski narod bez obzira iz kojih je krajeva. Ljudi su za tu vjeru ginuli, umirali, svjedočili, podnosili zatvore, ali su ostali vjerni. Zato vas želim ohrabriti u ovom jubileju da istinski pokušate ustrajati u toj vjeri, ali ne samo vi, nego tu vjeru valja ostaviti u baštinu mlađim naraštajima, jer je obitelj prva škola vjere. Život po vjeri roditelja je najveća propovijed svakome od nas. Temelj i moje vjere bio je u mojoj roditeljskoj kući, u kojoj se molilo, u kojoj se Boga bojalo, gdje se Boga štovalo, gdje se Božja riječ držala. I zato sam radostan da vas vidim u hramu Božjem, a to je divno doživjeti - rekao je kardinal Puljić okupljenima.

Kardinal je nastavio da je hrvatski narod kroz povijest bio prepoznatljiv po tri znaka: križ, pobožnost Majci Božjoj i borba protiv različitih sila koje žele unijeti razdor u hrvatski narod posebice misleći na neke medije koji su, kako ističe kardinal, plaćeni da truju javnost želeći otrgnuti jedinstvo s Crkvom.

- Neka vas veže međusobna ljubav. Prenesite vjeru na buduće naraštaje. Poštujte pravila i zakone ove zemlje u koju ste došli, ali to ne znači da trebate izgubiti što ste ponijeli sa svoga ognjišta – vjeru otaca, ljubav prema svome identitetu. Nemoj se stidjeti svoga kraja i svoga zavičaja. Nemoj se stidjeti svojih korijena, čuvaj svetinju otaca i to prenesi na svoja pokoljenja. Budite svjedoci ovdje u Njemačkoj onoga što smo bili kroz povijest i onoga što trebamo biti i danas. Ne dajmo se uništiti, nego budimo narod koji zna voljeti sebe i bližnjega. Ostanite vjerni Bogu i svome domu - zaključio je kardinal Puljić u propovijedi.

Na kraju su prigodnu riječ uputili generalni vikar o. Manfred Kollig, SSCC , veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj, dr. Gordan Grlić Radman i Anita Wursthorn, predsjednica župnog vijeća njemačke župe sv. Sebastijana u kojoj se Hrvati iz misije okupljaju na središnje misijsko misno slavlje. Misno slavlje završilo je zahvanom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ i pjesmom „Kraljice neba“. Nakon misnog slavlja za sve je priređen ručak u dvorištu misije uz pjesmu i druženje, prenosi IKA.


Da biste komentirali, prijavite se.