Koptski katolički patrijarh progovorio o patnji tamošnjih kršćama

U bombaškom napadu poginule su najmanje 44 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno. Odgovornost za oba napada preuzela je samozvana Islamska država.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: Youtube/screenshot utorak, 18. travnja 2017. u 12:28

Prošle nedjelje, na Cvjetnicu, dogodio se dvostruki bombaški napad na koptsku pravoslavnu katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog patrijarha Tawadrosa II., te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, gdje su poginule najmanje 44 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno. Odgovornost za oba napada preuzela je samozvana Islamska država.

Patrijarh Ibrahim Isaac Sidrak, primas Koptske Katoličke Crkve, izjavio je da kad vidimo što se događa, možemo samo usmjeriti svoj pogled prema novim mučenicima i još ustrajnije zazivati Krista da nas utješi i uščuva našu nadu u uskrsnuće. Naglasio je da je Patrijarh Tawadros II.  duboko ožalošćen te da nije lako razgovarati s njim. 

Patrijarh Sidrak je također kazao da je na dan napada bio u Aleksandriji gdje je u koptskoj katoličkoj katedrali predvodio misno slavlje, koja je udaljena samo 200 metara od koptske pravoslavne katedrale. Stoga su jasno čuli snažnu eksploziju.

Katolički je patrijarh istaknuo da je potvrda Papinog dolaska u Egipat važan znak kako za egipatske kršćane tako i za čitavu zemlju, otkazivanje posjeta bi moglo ostaviti utisak da krvoproliće i teror mogu prevladati.

- Iza tih nečovječnih čina s đavolskim obilježjima nalazi se raspoloženje koje hrani mržnju i koje čak kruži medijima, utječući tako na razmišljanje mnogih ljudi – upozorio je patrijarh Sidrak.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već dvije godine inzistira na potrebi promjene ''načina kako se religija predstavlja'' da bi iskorijenio neprirodne misli koje hrane terorizam. No nitko ne sluša njegove riječi. Čak i oni koji su povezani s al-Azharom nisu uvjereni u nužnost promjene– upozorio je.

Patrijarh je kazao da su nakon napada sa svih strana zaprimili zahtjeve da za vrijeme bogoslužja tijekom Velikog tjedna pojačaju sigurnosne mjere ispred crkvi.

- I crkve moraju platiti za sigurnosne službe. Nemam namjeru nikoga optuživati, ali mnogi su ožalošćeni i ogorčeni kada vide kako se ti napadi stalno ponavljaju, uvijek na isti način, a izgleda da se ništa ne mijenja. U toj situaciji često su naši laici ti koji tješe i podržavaju nadu sviju – kazao je koptski katolički patrijarh.

Na kraju je istaknuo da molimo da Gospodin očituje svoju pobjedu i obrati srca tih ubojica, kao što moli i papa Franjo.

- S tim molitvama idimo ususret Isusu kako bismo proslavili njegovo uskrsnuće – zaključio je patrijarh Sidrak.


 

Da biste komentirali, prijavite se.