Kriza duhovnih zvanja u Portugalu

Zbog nedovoljnog broja katoličkih svećenika nedjeljne službe u župnim crkvama preuzele su žene.
Autor: slobodnadalmacija.hr/Laudato/D.T. Photo: pixabay.com ponedjeljak, 17. travnja 2017. u 15:40

U nekoliko portugalskih sela, zbog nedovoljnog broja katoličkih svećenika nedjeljne službe u župnim crkvama preuzele su žene, a u jednom od takvih mjesta, Reguengos de Monsaraz, službom predsjeda Claudia Rocha (31).

Ona, naravno, nema ovlast služiti euharistiju, nego čita nedjeljne liturgijske tekstove, predvodi molitvu i crkvene himne, te pročita 'komentar', što bi bila zamjena za propovijed. Nakon Službe Riječi, Claudija podijeli pričest koju je ranije pripremio svećenik.

- Ne budem li na ovaj način ispunjavala vjerske potrebe vjernika, ova će crkva biti zatvorena. Važno je da netko održava vezu vjernika i svećenika – komentira je Claudia Rocha.

Ona je jedna od šesnaestero laika (osam muškaraca i osam žena) koje je o. Manuel Jose Marques ovlastio da okupljaju vjernike na crkvenu službu.

- Ovakva praksa može izgledati nova i čudna, ali nismo ništa izmislili, to je mogućnost koja je odavno predviđena u slučajevima kad nema drugog načina da svećenik bude s vjernicima svake nedjelje – kaže svećenik, dodavši kako slična praksa postoji u velikom broju zemalja u kojima je zadnjih desetljeća osjetan pad svećeničkih zvanja poput Kanade, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske i SAD-a.

Službeni Vatikan, ali i biskupi drugih država nisu skloni ovakvoj službi u strahu od trivijalizacije tradicionalne mise, ali otac Manuel tvrdi kako mu je postalo jasno da će morati uključivati laike kad je preuzeo sedam župa prije 16 godina, a do tada su tri svećenika opsluživala ove župe.

- Ti ljudi imaju iskustva u vjerskoj praksi i znaju kako pristupiti službi – navodi on, te ističe da pri izboru kandidata ne pravi razliku između muškaraca i žena.

Deset milijuna Portugalaca pretežno se izjašnjavaju kao katolici, ali među njima djeluje samo 3,5 tisuće svećenika što je premalo da bi stigli na sve župe, pojašnjava o. Manuel, koji je uvjeren da će žene jednog dana biti sasvim dobre đakonice što je tema koju je lani pokrenuo papa Frajo.

 
Da biste komentirali, prijavite se.