Marko Đurin novi rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima

Dosadašnjeg vicerektora Zavoda na mandat od pet godina imenovala je Kongregacija za kler dekretom od 9. siječnja 2020. godine.
Autor: hbk.hr/laudato.hr/D.R. Photo: hbk.hr utorak, 21. siječnja 2020. u 10:48

Hrvatska biskupska konferencija danas je objavila vijest kako je vlč. Marko Đurin, svećenik Varaždinske biskupije, novi rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

Dosadašnjeg vicerektora Zavoda na mandat od pet godina imenovala je Kongregacija za kler dekretom od 9. siječnja 2020., stoji u priopćenju HBK.

Hrvatski biskupi su, u skladu sa statutima Zavoda, predložili vlč. Marka Đurina za novoga rektora. Kongregacija je obavijestila HBK da su potvrdili taj prijedlog, a Đurin će na tom mjestu naslijediti Božu Radoša koji je krajem 2019. godine zaređen za varaždinskog biskupa.

Vlč. Marko Đurin rođen je 25. ožujka 1985. godine u Varaždinu, od oca Rudolfa i majke Božene r. Beštek. Rodom je iz župe Kraljice svete Krunice u Remetincu u Varaždinskoj biskupiji, poznatoj po brojnim duhovnim zvanjima. Osnovnu školu je pohađao i završio u Remetincu i Novom Marofu.

Nakon završetka osmog razreda upisuje se u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju koju završava 2003. godine, boraveći istovremeno u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Akademske godine 2003/2004. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008. godine. Primio je sveti Red đakonata u Varaždinskoj katedrali 8. studenoga 2008. Đakonski pastoralni praktikum je obavljao u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu kao tajnik varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. Za prezbitera je zaređen 14. lipnja 2009. godine u Varaždinu.

Nastavio je vršiti službu biskupskog tajnika do kolovoza 2012. godine. 2010. i 2011. godine obnašao je i službu predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. U rujnu 2012. godine ga biskup Mrzljak šalje u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji gdje je magistrirao u lipnju 2014. godine te nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

25. listopada 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Dekret o imenovanju, u ime hrvatskih biskupa, potpisao je kao predsjednik Biskupske komisije HBK I BKBIH za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima tadašnji šibenski biskup mons. Ante Ivas. Dekretom tadašnjeg Papinog vikara za Rimsku biskupiju kardinala Agostina Vallinija od 1. studenoga 2013. imenovan je i vicerektorom Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Po isteku petogodišnjeg mandata, u listopadu 2018. ponovno je imenovan na novi petogodišnji mandat na službu vicerektora Zavoda sv. Jeronima dekretom požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, predsjednika Biskupske komisije HBK i BKBIH za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima, stoji u priopćenju.

 

Da biste komentirali, prijavite se.