Misno slavlje povodom 150. obljetnice trapističkog samostana i 16. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci

U subotu, 22. lipnja, banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je svečano euharistijsko slavlje u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Autor: IKA/Laudato/L.G. Photo: IKA nedjelja, 23. lipnja 2019. u 18:38
U koncelebraciji su bili pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i izaslanik generalnog poglavara trapističkog reda iz Rima opat Dom Armando i još devet svećenika među kojima i otac Thamsanq Njiyel, predstavnik redovničke Družbe „Mariannhila“ iz Afrike koju je također, kao i trapiste u Banjoj Luci, osnovao opat Franz Pfanner, prenosi IKA.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica pozvao je vjernike da uvijek budu svjesni da je Bog s njima bez obzira gdje žive te ih potaknuo da uvijek nastoje biti s Bogom zahvalni za župe u kojima su rođeni, a iz kojih su mnogi prognani ili otišli u druge zemlje gdje ih Božja ruka također čuva o čemu svjedoče tri velika čovjeka: sluga Božji Franz Pfanner, sv. Ivan Pavao II. I blaženi Ivan Merz.

- Veliki čovjek i svetac za čije se proglašenje molimo svakoga dana u našoj crkvi i koji je nedovoljno poznat jest Franz Pfanner - rekao je biskup Komarica podsjećajući da je on rođen u zapadnoj Austriji i da je, nakon što je 13 godina bio dijecezanski svećenik, stupio u strogi trapistički red i došao u Banju Luku koja je u to doba bila dio otomanskog carstva. Podsjetio je da je otac Pfanner najprije htio osnovati samostan u Zagrebu, ali mu vlasti nisu dali dozvolu pa je stigao u Banju Luku te u Carigradu isposlovao dopuštenje za dolazak svoje subraće trapista prije 150 godina. Istaknuo je da se otac Pfanner i brojna njegova subraća žrtvovali za Crkvu, vjernike i ljude na ovim prostorima te napravili malo čudo te da mu trebaju svi biti zahvalni.

- Banjolučka biskupija puno duguje samostanu Marija Zvijezda i ocima trapistima i ne možemo dovoljno zahvaliti Gospodinu Bogu za sve što su učinili pa molimo vječnu Božju nagradu svima onima koji su neštedimice ugradili svoju snagu uma i srca za dobro i Crkve i ljudi ovoga kraja i ovoga naroda - rekao je biskup Komarica ističući da je potrebno nastaviti tamo gdje su ovi pobožni i marljivi redovnici stali nakon što su morali poći u druge zemlje.

Biskup Komarica potom se osvrnuo na pohod pape Ivana Pavla II. 22. lipnja 2003. godine ističući da se svake godina zahvalna srca sjećaju tog pohoda tijekom kojeg je 'velikog prijatelja svih nas i naše domovine' dočekalo mnoštvo vjernika. Dodao je da je papa Ivan Pavao II. cijeloj Crkvi i hrvatskom narodu darovao 'osobito vrijedan dar uzdigavši na čast oltara najvećeg sina našega grada i naše biskupije dr. Ivana Merza, katoličkog vjernika laika'.

Biskup Komarica podsjetio je i da je papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci mladima stavio za uzor Ivana Merza.

- Uistinu trebamo smatrati svojom svetom dužnošću zahvaliti za oba izvanredna dara, i za blaženoga Ivana Merza i za dolazak k nama sveca Katoličke Crkve. Možemo se pohvaliti da smo vidjeli skroz izbliza živoga sveca među nama - kazao je biskup Komarica.

Za kraj, biskup se obratio mladima pozivajući ih na odgovornost.

- Budućnost ovih krajeva ovisi također o vama. Ne tražite drugdje lagodniji život, ne bježite od svojih odgovornosti očekujući da drugi riješe probleme. Težak posao koji još treba privesti dovršenju jest izgraditi pravedan mir: mir koji će odgovoriti očekivanjima i nadama pojedinaca i konstitutivnih naroda, i omogućiti da se konačno živi u punom društvenom skladu - istaknuo je biskup Komarica.


 
Da biste komentirali, prijavite se.