Mladi Filipinci u potrazi za autentičnim svjedocima vjere

Više od pet tisuća filipinskih katolika zaključilo je u nedjelju 21. srpnja šestu po redu Filipinsku konferenciju Nove evangelizacije.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 22. srpnja 2019. u 18:45

Ovogodišnja Konferencija održala se u Sveučilištu sv. Tome u glavnom gradu Manili. Kao glavni zaključak primijećena je potreba pomaganja mladim ljudima u pronalasku životnih uzora.

Filipinska konferencija Nove evangelizacije pokrenuo je kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile 2013. godine kao devetogodišnja priprema za proslavu 500. godišnjice kršćanstva u toj državi.

Ove godine naglasak je stavljen na potragu mladih za istinom, odnosno na jačanje i obogaćivanje vjere i duhovnog života mladih Filipinaca.

Biskup Rex Andrew Alarcon pozvao je dušebrižnike i pastire da pomognu mladima da pronađu odgovore na svoja pitanja kao i uzore koji djeluju kao moralni svjedoci u današnjem svijetu.

U svjetlu te izjave, katolički laički propovjednik Bo Sanchez rekao je da mladima trebaju autentični svjedoci kako bi živjeli svoju vjeru.

Tijekom četverodnevnog programa istaknula su se svjedočanstva različitih ljudi, među kojima je bila odbojkašica Sisi Rondina. Ona je govorila o Božjoj snazi koja joj je pomogla da nadvlada tjeskobu.

- Sposobnost osobe da se nosi s frustracijama treba biti dio mentalnog zdravlja. Kada znate nositi se s životnim problemima bez da gubite nadu, tada znate da ste zdravi i normalni – kazao je kardinal Tagle koji je ispitivao tzv. kriterije mentalnog zdravlja.

- Samo zato što osoba doživljava trenutak usamljenosti ili frustracije ne znači da je on ili ona 'mentalno nestabilna'.

Na nedjeljnoj misi zahvalnici kardinal Tagle propovijedao je o prihvaćanju drugih jer svi u sebi nose sliku Božju. Na kraju mise zamolio je sve prisutne da izvade svoje mobilne telefone i preko društvenih mreža pošalju svojoj obitelji i prijateljima poruku: „Ostani živ s Isusom! Krist je živ!”

 

Da biste komentirali, prijavite se.