Nakon 50 godina prvo javno slavlje Božića u Yangonu u Mjanmaru

Božić se u prošlosti slavio strogo u crkvama, a sada je po čitavom gradu, uz posebnu dozvolu vlasti, bilo nekoliko misa, slavlja i procesija.
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: Laudato subota, 30. prosinca 2017. u 18:26

Slavlja su počela 23. prosinca u metodističkoj crkvi Presvetog Trojstva i završila su 25. prosinca svečanom liturgijom u katoličkoj katedrali Svete Marije u Yangonu uz prisustvo Herya Van Thia, potpredsjednika Mjanmara.

Pomoćni biskup nadbiskupije Yangon, John Saw Yaw Han, izrazio je radost mjanmarskih kršćana zbog tog prvog javnog slavlja i ohrabrio je sve sunarodnjake da na svaki mogući način doprinesu budućnosti te zemlje.

Takva proslava Božića potaknuta je uz suglasnost predsjednika pokrajinske vlade Yangona i gradonačelnika Yangona, s posebnom željom da se na taj način iskaže počast posjetu pape Franje Mjanmaru u studenom ove godine te se pokaže solidarnost s kršćanima u Mjanmaru i u cijelom svijetu.

Prema riječima tamošnjeg katoličkog svećenika, te su aktivnosti znak veće vjerske slobode u Mjanmaru.

Mnogo kršćana pjevalo je božićne pjesme, ponudili su hranu i piće građanima Yangona bez ikakve diskriminacije izražavajući svima čestitke i želje za mirom. Mnogi su se građani pridružili slavlju.

- Ova je godina vrlo značajna za mjanmarske kršćane jer im je bilo dopušteno javno s drugim građanima slaviti Božić. Cilj slavlja bio je društveno povezivanje, međureligijsko razumijevanje i prijateljstvo među građanima – rekao je za agenciju Fides otac Thet Tin, katolički svećenik.

Jedan je katolik laik pak istaknuo da Božić znači pokazati i darivati čovječanstvu Kristovu ljubav, dok je jedan budist za agenciju Fides rekao da cijeni to slavlje i da je uživao u njemu sudjelujući zajedno sa suprugom. Pritom je istaknuo da je Božić slavlje koje ima vrijednost za sve, a ne samo za kršćane.

Mjanmarski kršćani smatraju da će ovaj Božić ostati u sjećanju ljudi kao prvi veliki međureligijski susret s mjanmarskim budistima.

Predsjednik je pokrajinske vlade Yangona obećao stanovnicima da će se Božić u Yangonu slaviti i sljedećih godina.

Prema popisu stanovništva iz 2014. godine Mjanmar ima 51 milijun stanovnika, a kršćana svih vjeroispovijesti ukupno ima 3 milijuna, objavila je agencija Fides.

 

Da biste komentirali, prijavite se.