Od migranta ateista do katoličkog biskupa

Iza svake pozitivne životne priče stoji ustrajnost i požrtvovnost. Tako je i u slučaju 43-godišnjeg Arjana Dodaja koji je nedavno postao pomoćni biskup nadbiskupije Tirana-Drač.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va četvrtak, 16. travnja 2020. u 14:58

Vijest koja je Arjana više od ikoga zatekla još se uvijek čini nestvarnom. Jer ovaj novoimenovani biskup je kao dječak migrirao u Italiju gdje je radio kao zavarivač i vrtlar, da bi ga kasnije Božja milost izvukla iz ateizma i pozvala u svećenike.

- Rođen sam u okruženju u kojem je svaki spomen vjere bio zabranjen. U prvim godinama svog života nikad nisam čuo za Boga. Moji su roditelji pali pod utjecaj komunizma, ali srećom, moji bake i djedovi i dalje su vodili molitveni život - kazao je Arjan u intervjuu za Vatican News.

Prisjetio se kako mu je upravo baka prva pričala o Bogu. Unatoč prijetnjama zbog svoje vjere, Arjanova baka slobodno je živjela svoje religiozno uvjerenje.
- Ona je naučila moliti pjevajući jer nije bila naučena čitati ni pisati. Također, učeći pjesme u rimi naučila je i osnovne stvari po pitanju vjere. Uvijek je molila pjevajući i tako je mene naučila moliti drugi dio molitve 'Zdravo Marijo' - prisjetio se Arjan.

Nakon pada komunizma i diktatorske vlasti u Albaniji više je puta pokušao migrirati u druge zemlje jer mu je obitelj bila siromašna. Konačno je uspio 15. rujna 1993. godine kada se s brodom uputio prema Italiji. Prisjetio se kako je, za razliku od drugih pokušaja, more bilo mirno.

- Sjećam se da je tu noć nebo bilo čisto, prepuno zvijezda. Razdiralo me iznutra što sam morao napustiti obitelj i svoj dosadašnji život.

Naučio je zanat zavarivanja, a radio je i kao vrtlar. Ponekad bi njegovi dani bili ispunjeni poslom preko deset sati.

- Nisam imao vremena pronaći prijatelje jer bih navečer bio iscrpljen. Ali jednom su mi rekli da postoji grupa mladih u župi i potaknuli me da im se pridružim. Svidjelo mi se, osjetio sam se prihvaćenim - prisjeća se novoimenovani pomoćni biskup.

Krštenje je primio tek 1997. godine, a nedugo zatim osjetio je poziv za svećenika. Zaredio se 2003. godine po rukama svetog pape Ivana Pavla II. u bazilici sv. Petra u Rimu. Svoju svećeničku službu vršio je u Rimu kao kapelan Albanske kršćanske zajednice. Na poziv biskupa Tirane Georga Antonyja Frenda vratio se u rodnu državu u kojoj sada preuzima novu službu.
- Iskreno, nikad nisam mislio da ću jednog dana doživjeti imenovanje za biskupa. Bio sam uistinu sretan djelovati kao župnik, ali sam dobio novi poziv kojeg povjeravam Bogu, Djevici Mariji u poslušnosti prema Crkvi - kazao je Dodaj.

 

Da biste komentirali, prijavite se.