Održano godišnje hodočašće argentinskih Hrvata Majci Božjoj u Lujan

Tradicionalno hodočašće argentinskih Hrvata u argentinsko nacionalno marijansko svetište u Lujan održano je u nedjelju, 11. ožujka.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: predsjednica.hr utorak, 13. ožujka 2018. u 13:25

U hodočasničkoj procesiji u kojoj su mladi nosili kip Majke Božje Bistričke koji se inače stalno nalazi u kripti lujanske bazilike, sudjelovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je time započela posjet Argentini. Po dolasku u Lujan, predsjednicu Grabar Kitarović dočeo je voditelj Hrvatskoga katoličkog središta sv. Nikole Tavelića u Buenos Airesu i delegat za Argentinu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Peranić i gradonačelnik Lujana Oscar Luciani.

Za procesije, Sestre milosrdnice iz škole Krista Kralja u Dock Sudu iz Buenos Airesa predvodile su molitvu krunice i pjevanje marijanskih pjesama. Euharistijsko slavlje u kripti bazilike predvodio je župnik župe sv. Leopolda Mandića i Hrvatskoga pastoralnog vikarijata u Limi, te delegat Hrvatske inozemne pastve za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović u koncelebraciji s vlč. Dinkom Krpanom, te hrvatskim franjevcima fra Jordanom Ostojićem i fra Josipom Peranićem članovima Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Prisutnima je posebno posviještena odanost hrvatskoga naroda Nebeskoj Majci.

Euharistijsko slavlje je animirao zbor Jadran i tamburaši Hrvatskoga katoličkog središta sv. Nikole Tavelića.

Po završetku mise, okupljenima se kratko obratila predsjednica Grabar Kitarović koja je izrazila radost, što njezin posjet Argentini započinje misom i Božjim blagoslovom. Argentinskim Hrvatima zahvalila je, što se trude sačuvati hrvatske običaje, hrvatski jezik i to prenose svojoj djeci, jer naglasila je "uz roditeljsku ljubav, to je najveći dar koji možete prenijeti vi osobno na svoje dijete: dar hrvatskoga jezika, hrvatske kulture, hrvatske narodnosti, hrvatske pripadnosti, i ljubav prema svojoj domovini".

Znam da su mnogi od vas otišli iz raznih razloga, tužna i teška srca, i da su u mirnu luku uplovili ovdje u okviru hrvatske zajednice, toliko daleko od svoga hrvatskoga doma, rekla je predsjednica, te potaknula: "Čuvajte jedni druge, pazite jedni na druge, čuvajte hrvatski jezik i kulturu i naravno veze prema svojoj hrvatskoj domovini".

Nakon mise, hodočasnici su se uputili u obližnji Cortines, gdje je druženje nastavljeno u tamošnjem samostanu i domu za starije kćeri Milosrđa Trećeg reda sv. Franje koje je osnovala bl. Marija Propetog Isusa Petković.


 

Da biste komentirali, prijavite se.