Ovaj meksički grad ima crkava koliko dana u godini

Postoje legende da su anđeli pomogli u izgradnji grada Puebla u Meksiku te da su veliko zvono na vrhu katedrale postavili sami anđeli.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org petak, 10. siječnja 2020. u 12:24

U Meksiku postoji mjesto za koje se vjeruje da ima onoliko crkava koliko i dana u godini, pa vjernik može svaki dan na misu u drugu crkvu. To je vjerovanje započelo u 16. stoljeću, kada su španjolski osvajači počeli graditi brojne kapele u gradu koji se zove Puebla. I danas ljudi kažu da u ovom gradu ima toliko katoličkih crkava koliko dana u godini.

Prema portalu Aleteia, službeno postoji 288 župa u Puebli koji broji oko 1,5 milijuna stanovnika. Usporedbe radi, New York ima oko 295 župa, ali i šest puta veću populaciju! Stoga je broj župa u Puebli na području od gotovo 80 četvornih kilomentara velik broj. Međutim, važno je napomenuti da broj postojećih župa uključuje župne crkve, ali ne i kapele, manja svetišta i oratoriju. Ako bi se to uzelo u obzir, onda se broj doista penje do broja dana u godini.

Inače, grad Puebla jedan je od gradova s ​​najreligioznijom baštinom u zemlji, a njegov veliki broj crkava samo je mali dio te povijesti. Jedan od osnivača grada bio je biskup u Tlaxcali, Julián Garcés, koji je 1530. godine napisao pismo španjolskoj kraljici u kojem navodi da je potrebno uspostaviti grad između Mexico Cityja i Veracruza, gdje bi katolički Španjolci mogli pronaći dom.

Prema legendi o osnivanju grada, Garcés je imao san u kojem se grupa anđela spustila s Neba kako bi pronašla grad. Potom je zajedno s braćom franjevcima krenuo u potragu za dolinom o kojoj je sanjao. Kad su ga pronašli, pet liga iz samostana, utemeljen je grad Puebla. U početku se zvala Puebla de los Ángeles (Puebla od anđela); njegovo je ime nedavno promijenjeno u Puebla de Zaragoza, ali još uvijek je poznato kao grad anđela ili Angelópolis.

Postoji nekoliko legendi koje uključuju prisutnost anđela tijekom osnivanja i izgradnje grada, a jedna od najpoznatijih legendi da su sami anđeli postavili veliko zvono na vrh pueblovske katedrale.

 

Da biste komentirali, prijavite se.