Papin posjet Libanonu kao poruka mira

"Papin posjet Libanonu poruka je mira za cijeli Bliski istok", izjavio je antiohijski patrijarh Gregorios Laham u razgovoru za Radio Vatikan, a Sveti je Otac u nedjelju u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji rekao da je sretan što će uskoro ići u Libanon. Govoreći o Papinu skorom putovanju patrijarh je rekao da su vrlo radosni što Sveti Otac može hodočastiti u Libanon koji je dio Svete zemlje.
utorak, 04. rujna 2012. u 00:00

Papin posjet Libanonu poruka je mira za cijeli Bliski istok – izjavio je antiohijski patrijarh Gregorios Laham u razgovoru za Radio Vatikan, a Sveti je Otac u nedjelju u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji rekao da je sretan što će uskoro ići u Libanon. Govoreći o Papinu skorom putovanju patrijarh je rekao da su vrlo radosni što Sveti Otac može hodočastiti u Libanon koji je dio Svete zemlje.

Libanon je vrlo gostoljubiva zemlja, unatoč teškoćama i tinjajućem strahu Sveti će Otac doći, a tomu se raduju svi Libanonci – istaknuo je patrijarh Laham.

Na upit o važnosti Papina putovanja za kršćansko svjedočenje na cijelom Bliskom istoku, rekao je da Papa stiže u Libanon, a posjet se može smatrati namijenjen cijelom Srednjem istoku, jer Libanon je poruka, kako je rekao Ivan Pavao II. „Libanon je mala zemlja ali je poruka za cijeli svijet, naročito za Srednji istok.“

Tijekom posjeta Papa će uručiti poslije-sinodsku apostolsku pobudnicu, plod promišljanja svih biskupa i istočnih patrijarha koji su sudjelovali na Sinodi, a koja je znak velike Papine ljubavi i skrbi za Libanon i Srednji istok – primijetio je patrijarh.

Govoreći o važnosti Papina posjeta za mir na Bliskom istoku, patrijarh je rekao da je mir neprocjenjivo dobro za sve narode Bliskog istoka, a upravo je stoga vrlo važan Papin posjet. Putovanje je poruka mira za Libanon i za Siriju. Ne smijemo zaboraviti da je Sveti Otac tijekom osamnaestomjesečnog sukoba u Siriji petnaest puta govorio o miru, a u mnogim okolnostima pozivao na mir, dijalog i jedinstvo u Siriji. Sveti Otac u srcu dakle nosi i Siriju, vjerujem da će sirijskom narodu uputiti posebnu poruku – kazao je patrijarh.

Na upit o Papinu susretu s muslimanskim vođama i njegovu značenju za vjersku slobodu, rekao je da je u Libanonu na snazi životni dijalog, ali i ustavni jer Ustav ne razlikuje vjerske skupine. Libanon je dakle izraz povijesnog i ustavnog suživota. Vjerujem da će susret s muslimanskim vođama biti poruka svim muslimanima na Srednjem istoku, naročito tamo gdje prijeti opasnost ekstremizma – kazao je dodajući:

Ako, unatoč sadašnjem stanju, na Bliskom istoku uspije dijalog, znači da će biti moguć i u cijelom svijetu. A uvjeren sam da će Sveti Otac izreći vrlo važne riječi za jačanje dijaloga i suživota, za zajedničku izgradnju boljega svijeta u Libanonu i na Bliskom istoku – zaključio je patrijarh Laham.

Izvor: Radio Vatikan

Da biste komentirali, prijavite se.