Potpisana zajednička izjava: Katolici i luterani trebaju zajedno svjedočiti Božje milosrđe

Nakon protokolarnih susreta, papa Franjo je prvoga dana boravka u Švedskoj u ponedjeljak, 31. listopada sudjelovao na ekumenskoj molitvi u luteranskoj katedrali u Lundu.
Autor: IKA/Laudato/N.B. Photo: IKA srijeda, 02. studenog 2016. u 11:43

Nakon prigodnog nagovora koji je održao generalni tajnik Svjetske luteranske federacije Martin Junge i papa Franjo je imao nagovor koji je započeo riječima iz Ivanova evanđelja ´Ostanite u meni i ja u vama´ (Iv 15,4). Istaknuo je kako ove riječi koje je Isus izgovorio na Posljednjoj večeri nam daju naslutiti njegovu ljubav za nas i njegovu želju za jedinstvo svih koji u Njega vjeruju.

- Ovdje u Lundu, ovom molitve želimo izraziti našu zajedničku želju da ostanemo jedno s Kristom, kako bismo mogli imati život. Molimo ga, Gospodine, pomozi nam svojom milošću da se više sjedinimo i tako zajednički će biti učinkovitije svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi -  rekao je Papa, te podsjetio kako je ovo i trenutak zahvaliti Bogu za nastojanja tolike naše braće i sestara iz različitih crkvenih zajednica koji se nisu mirili s podjelom, već su održavali nadu u pomirenje svih koji vjeruju u jednoga Gospodina.

Katolici i luterani poduzeli su zajednički put pomirenja. Sada, u kontekstu obilježavanja spomena na reformaciju 1517. godine imamo novu priliku prihvati zajednički put koji se oblikovao posljednjih pedeset godina u ekumenskom dijalogu između Svjetske luteranske federacije i Katoličke Crkve.

- Imamo mogućnost popraviti ključni trenutak naše povijesti i prevladati sukobe i nesporazume koji često sprečavaju međusobno razumijevanje - rekao je Papa, te pojasnio kako trebamo s iskrenošću i ljubavlju prepoznati da nas podjele udaljavaju od izvornog poslanja Božjeg naroda koji žudi biti jedno.

Nadalje, Papa je ukazao na Isusove riječi ´Bez mene ne možete učiniti ništa´ (Iv 15,5).

- On je taj koji nas podupire i potiče nas na pronaći načine kako bi naše jedinstvo bilo sve više vidljivije. Naša odvojenost je veliki izvor patnje i nesporazuma, ali nas je u isto vrijeme posvijestila da bez Isusa ne možemo ništa, te nam daje priliku bolje spoznati neke aspekte n naše vjere – rekao je papa Franjo.

Papa je također naglasio kako nas iskustvo Martina Luthera podsjeća da bez Boga ne možemo ništa.

- Kako mogu imati milosrdnoga Boga? Pitanje je to koje je stalno proganjalo Luthera.

Pitanje o pravom odnosu s Bogom je odlučujuće životno pitanje. Kao što je znano, Luther je otkrilo milosrdnoga Boga u Radosnoj vijesti utjelovljenog, mrtvog i uskrslog Isusa Krista.

Isus posreduje za nas kao naš posrednik pred Ocem i moli ga za jedinstvo svojih učenika, da bi svijet uzvjerovao. To je ono što nas tješi i potiče nas da budemo jedno s Isusom i da molimo, ´Daj nam dar jedinstva, da svijet uzvjeruje u snagu Tvoje milosti´. To je svjedočanstvo koje svijet očekuje od nas. Kao kršćani bit ćemo vjerodostojni svjedoci milosrđa u toj mjeri koliko budu opraštanje, obnovu i pomirenje postali svakodnevna iskustva među nama - naglasio je Papa.

Luterani i katolici zajedno mole u ovoj katedrali svjesni da bez Boga ne može ništa učiniti.

- Molimo njegovu pomoć da bi bili živi udovi, povezani s Njim, uvijek potrebni Njegove milosti, da bi lakše zajedno prenosili Njegovu riječ u svijet, koji je potrebit Njegove nježnosti i Njegovog milosrđa - rekao je na kraju Papa.

Na kraju molitve papa Franjo i predsjednik Luteranske svjetske federacije biskup Munib Younan potpisali su zajedničku izjavu. U izjavi se katolici i luterani obvezuju nastaviti svoj dijalog kako bi se uklonile preostale prepreke koje priječe postizanje punoga jedinstva.

Također se u izjavi ističe predanost u zajedničkom svjedočenju u korist siromašnih, potrebitih i žrtava nepravde.

 

Da biste komentirali, prijavite se.