Poziv mons. Komarice na Svehrvatsku zajedničku molitvu u Nedjelju Božjeg milosrđa

'Želim da blagdan milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama. Čovječanstvo neće naći mira dok se ne utekne vrelu moje milosti.'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: YouTube četvrtak, 16. travnja 2020. u 21:21

Banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je poziv svim svećenicima, aktivnim u pastoralu, svim redovničkim (samostanskim) poglavarima i poglavaricama, svim voditeljima molitvenih zajednica i skupina Banjolučke biskupije za uključivanje u Svehrvatsku zajedničku molitvu u Nedjelju Božjeg milosrđa, 19. travnja u 15 sati.

Poziv biskupa Komarice prenosimo u cijelosti.

Svim svećenicima, aktivnim u pastoralu,
svim redovničkim (samostanskim) poglavarima i poglavaricama,
svim voditeljima molitvenih zajednica i skupina

Poziv na uključivanje u Svehrvatsku zajedničku molitvu

– Nedjelju Božjeg milosrđa 19. travnja 2020. u 15 sati


Draga braćo i sestre,

u već ranije poslanim Vam 'odredbama', 'uputama' i 'smjernicama' za oblikovanje molitvenih, odnosno liturgijskih slavlja – Vas osobno i članove Vaših župnih i samostanskih zajednica – tijekom aktualne, jedinstvene pošasti pandemije koronavirusa, zamolio sam Vas za pojačanu molitvu Trojedinom Bogu, Presvetom Srcu Isusu, Predragocjenoj Krvi Kristovoj, Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji, sv. Josipu i drugim svecima, za zaštitu i pomoć svima nama i tolikim drugim životno ugroženim našim sugrađanima.

To je naš – momentalno i najučinkovitiji – doprinos naporima brojnih drugih ljudi oko nas, u svrhu sprječavanja velikih negativnih posljedica ove pošasti i spašavanja ljudskih života.

Posebno sam Vas potaknuo na – po mogućnosti – na svakodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na obavljanje pobožnosti Božjem milosrđu.

Sve su župe – naše biskupije – Božjom Providnošću – prošle godine obavile posebnu posvetu Božjem milosrđu i (uz pomoć dobročinitelja) nabavile za trajno štovanje po svojim crkvama i domovima sliku Milosrdnog Isusa. Ta nas usrećujuća činjenica obvezuje da se kao biskupijska zajednica udružimo u zajedničku molitvu  i s drugom našom braćom i sestrama, koji se okupljaju u štovanju Milosrdnog Isusa, osobito u Nedjelju Božjeg milosrđa (Bijelu nedjelju).

Podsjećam Vas na riječi koje je Milosrdni Isus uputio redovnici sv. Faustini Kowalskoj: 'Želim da blagdan milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama. Čovječanstvo neće naći mira dok se ne utekne vrelu moje milosti.' (Dnevnik, 699).

Papa Franjo je audijenciji (15. travnja) – citirajući gore navedene riječi iz Dnevnika sv. Faustine –, pozvao vjernike da uz blagdan Božjeg milosrđa 'upute zaufanu molitvu Milosrdnom Isusu za Crkvu i čitav svijet, posebno za one koji pate u ovom teškom vremenu'.

Već sam Vas obavijestio  (usp. br. 135/20 od 4.4.2020.) da ćemo svečana slavlja, planirana u katedrali uoči te Nedjelje (18. travnja) i u župi Sasina, u koju su stigle relikvije sv. Faustine Kowalske iz njezina svetišta u Krakowu), u nedjelju Božjeg milosrđa (19. travnja) 'upriličiti u jednom kasnijem terminu'.

Nakon što sam ovih dana dobio zamolbu od molitvene 'Inicijative Moja domovina', da se i članovi naše biskupije (koji hoće i koji mogu), uključe u zajedničku molitvu Hrvatskog molitvenog sabora, u Nedjelju Božjeg milosrđa, 19.4.2020. u 15 sati, za posvetu našeg naroda u domovinama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te u dijaspori – osobno se rado odazivam ovom pozivu Inicijative. U zamolbi iz spomenute Inicijative, koja je pokrenuta prije više godina u HKM u Berlinu i proširila se po mnogim HKM te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stoji između ostalog: 'Pridružimo svoje molitve istodobno, jednodušno u uzdizanju zajedničke molitve na koju smo pozvani u nevolji i nemiru koji pohađa naše Domovine, naš narod, naše sugrađane kao i druge zemlje i narode'.

Potičem sve Vas, da se priključite toj zajedničkoj molitvi vjerničkog mnoštva iz našeg naroda diljem svijeta, te da na to potaknete i članove svojih župnih i redovničkih zajednica.

Uz uobičajenu molitvu krunice Božjem milosrđu, Litanija i Zaziva Božjem milosrđu, mogu se moliti i Krunica Krvi Kristovoj, Litanije Krvi Kristovoj, Litanije Ranama Isusovim, te Posvetne molitve Presvetom Srcu Isusovu, Majci Božjoj od bl. Alojzija Stepinca i Molitva Gospi velikog hrvatskoj krsnog zavjeta (iz Zadra); zatim Molitva sv. Josipu te molitva Obnove krsnog zavjeta.

Također se mogu moliti i koje duge poznate molitve. Sve molitve neka budu na istu nakanu, tj. da Trojedini Bog bude milosrdan prema našem narodu; da nam oprosti brojne i raznovrsne osobne grijehe i grijehe naših obitelji, zajednica i cijelog našeg naroda, i da nama osobno, našim obiteljima, zajednicama i cijelom našem narodu udijeli međusobnu solidarnost i slogu, mir u istini i ljubavi, u slobodi i pravednosti, mir s Bogom i s ljudima. Nemojmo u svojoj molitvenoj nakani isključiti potrebe članova cijele Crkve kao i cijelog čovječanstva, kako nas poziva Sveti Otac!

Dodatne prigodne materijale za oblikovanje Vaše osobne ili zajedničke molitve u predviđeni sat iduće Nedjelje Božjeg milosrđa možete naći i na portalu https://bozjemilosrdje.net.

Zahvaljujem Vam za Vašu spremnost i suradnju, molim za sve Vas i sve oko Vas obilje
Božjeg milosrđa i blagoslova, te Vas srdačno i bratski pozdravljam riječima:

Radujte se, kršćani, u Isusu sabrani.
Isus raspet, pokopan, smrt nadvlada
ovaj dan. Aleluja. Aleluja.'


Vaš brat

 

Da biste komentirali, prijavite se.