Poziv na reakciju: „U progonima kršćanâ u Eritreji stradaju najpotrebniji“

Situacija u Eritreji posve je dramatična, pošto vlada narušavajući vjersku slobodu ugrošava najpotrebitije ljude.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 24. srpnja 2019. u 19:41

Kršćani u Eritreji vape za pomoći. Eritrejska vlada još uvijek provodi mjeru zatvaranja svih kršćanskih zdravstvenih ustanova, a to će najteže osjetiti na tisuće ljudi koji su u potrebi. Izvor, koji je iz sigurnosnih razloga tražio anonimnost, opisuje situaciju posve dramatičnom, posebno za one u ruralnim područjima.

- Vlada spriječava da učinimo barem ono malo što bismo mogli dati, posebno na mjestima gdje nitko ne brine za stanovništvo, čak ni država. Ako vlada prisili Crkvu da zatvori sve škole i ustanove, svećenici i redvnice pronaći će način da prežive, ali što će biti s lokalnim narodom? – prenosi Vatican News.

- Zar je svijest o Eritreji prisutna samo kad veći broj migranata stigne na talijansku obalu? – potužio se neimenovani izvor.

Do sada je zatvoreno tridesetak zdravstvenih ustanova u vlasništvu vjerskih institucija ili katoličkih biskupija. Sve je počelo 1995. godine kada je Eritreja donijela zakon po kojem je država jedini pružatelj socijalne pomoći.

- Kako država misli pomoći svim potrebnima kada u državnim bolnicama nedostaje odgovarajuće opreme i resursa? Mnogi od njih nisu više u stanju napustiti zemlju jer vlada ne dopušta ženama mlađim od 40 godina i muškarcima mlađim od 50 godina, koji nisu odslužili vojsku, da odu u inozemstvo.

Prošle godine zatvoren je jedini postojeći institut za bogoslove i vjernike, a sad se čeka sudbina za još pedeset škola i oko sto jaslica koje vodi Katolička Crkva u Eritreji. Podsjetimo da u toj istočnoafričkoj državi ima svega 5% katolika.

 
Da biste komentirali, prijavite se.