Proslava svetkovine svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici

Na kraju misnoga slavlja, generalni vikar Srijemske biskupije i župnik župe Svetog Dimitrija, đakon i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, mons. Eduard Španović, zahvalio se svima na zajedništvi naglasivši: Izabran od davnih dana, Mitar je naš štit i brana.
Autor: Suzana Darabašić/Ivica Zrno/laudato.hr/D.R. Photo: Suzana Darabašić ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 13:39

U subotu, 26. listopada 2019., u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitinika Srijemske biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica svetog Dimitrija, đakona i mučenika.

Euharistijsko slavlje, u katedrali – manjoj bazilici, predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječki, u koncelebraciji s nadbiskupima i biskupima Đakovačke-osječke i Beogradske nadbiskupije, te Srijemske i Subotičke biskupije, generalnim vikarom Srijemske biskupije i župnikom župe sv. Dimitrija, mons. Eduardom Španovićem, te tridesetak svećenika. U euharistijskom su slavlju sudjelovali i svećenici iz Janjeva sa Kosova, članovi Međunarodne biskupske konferencije, svećenici Srijemske biskupije, redovnice i redovnici, te ostali vjernici iz Srijema i susjednih župa iz Hrvatske.

Proslava svetkovine svetog Dimitrija, đakona i mučenika, od velikog je značaja za Srijemsku biskupiju i Grad Srijemsku Mitrovicu. Grad je i dobio ime po svetom Dimitriju, koji je mučenički pogubljen uz ostale srijemske mučenike prije više od 1700 godina, u progonima kršćana od cara Dioklecijana. Po zagovoru svetog Dimitrija i drugih srijemskih mučenika, Srijemska biskupija se uspjela očuvati i danas. Ovogodišnjim euharistijskim slavljem, izraženo je zajedništvo vjere i poštovanja prema euharistijskom otajstvu.

Ovaj događaj je značajan zbog toga što se mi u zajedništvu svake godine koncem listopada sastanemo sa našim biskupima Đakovačko-osječke nadbiskupije, a isto tako i sa biskupom Požeške biskupije. Ovo je prigoda za crkveno zajedništvo, ne samo biskupa nego i svećenika i naših vjernika iz Srijemske Mitrovice i drugih župa koji redovito dolaze da euharistijskim slavljem proslave ovaj blagdan. To je ohrabrenje svih nas, kako naše biskupije tako i vjernika iz naših župa. To je za nas vrlo važno i nastavit ćemo tako živjeti i poticati jedni druge u svim susretima koje budemo organizirali, istaknuo je srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović.

Sve vjernike pozdravio je predsjedatelj euharistijskog slavlja, pomoćni biskup Đakovačko-osječki, msgr. Ivan Ćurić. U svojoj propovjedi posebno je između ostalog istaknuo, da Kristovo evanđelje ukazuje da je najvažnije zajedništvo svih ljudi, te da mučeništvo pripada temeljima kršćanske vjere.

- Mučenik ne mrzi svijet, nego očituje i navješćuje nove istinske vrijednosti, koje su ostvarljive jedino u Bogu i u zajedništvu s ljudima. Mi danas živimo u civilizaciji s toliko napretka i emancipacija, a opet u nepravdi i patnji ljudi. Mučeništvo je uvijek suobličavanje Kristu. Neka nam putokaz bude Dimitrije i škola mučeništva. Pogledajmo svoje živote i ako je potrebno iz korijena promijenimo vlastite stavove i preispitajmo sve vrijednosti koje nas sada zaokupljaju. Promijeniti se da bi mogli uvijek biti dionici zajedništva s Kristom. Današnja katolička zajednica u Srijemu brojno je ostala jako mala. Kroz Srijem je možemo reći, prošao teški kotač povijesti: stradanja, rata, suza...Čekali smo vrijeme ozdravljenja. Danas unatoč teškim iskustvima i stradanjima, naš je odgovor snaga evanđelja, a duhovni putokaz nam je satkan u molitvi, svetom zaštitniku za mir i jedinstvo - poručio je mons. Ćurić.

Na euharstijskom slavlju u Srijemskoj Mitrovici, sudjelovao je i nadbiskup i metropolita Đakovačko-osječke nadbiskupije Đuro Hranić, koji je posebno istaknuo značaj molitve za izgradnju zajedničke budućnosti, na dobrobit cjelokupnog društva.

- Sveti Dimitrije je radije prolio svoju krv nego se odrekao Krista. Kroz čitavu povijest sveti Dimitrije je svijetlio svim vjernicima, svim kršćanima da trajno, i u zgodno i u nezgodno vrijeme, budu vjerni Isusu Kristu i da svojim vjernim kršćanskim identitetom vjernošću u evanđelju, evanđeoskim idealima, nastoje svijetliti u svojoj zajednici, kako bi ona bila ljudskija, solidarnija, s više osjećaja za druge ljude. Crkva se održala i očuvala svoju vjeru u Krista i danas u ovim novim okolnostima. Jednako tako želi svim kršćanima i u Srijemskoj Mitrovici i u ovome društvu, pružiti ruku bratskoga zajedništva, zajedno sa većinskom pravoslavnom crkvom u jednu cjelinu, jer vjerujemo u istoga Krista, častimo Djevicu Mariju i imamo zajedničku bogatu baštinu. Ona je čvrsti snažni temelj, s kojega svi zajedno možemo rasti u budućnost - kazao je Hranić.

- Radujemo se što je u kršćanstvu i u Crkvi, zapuhao jedan novi vjetar unutar kojeg mi prepoznajemo da nismo uvijek bili vjerni Isusu Kristu i dopuštali smo da se previše ljudskoga nastani u nama. Onda kada smo previše bili mi u središtu, a premalo Krist Gospodin, onda je istina ono što ja zastupam. Tako su nastali raskoli unutar Crkve tijekom povijesti. Danas shvaćamo da smo svi skupa griješili i da se moramo obratiti i vratiti Kristu. Što budemo više jedni s drugima, automatski ćemo prepoznati kako smo međusobno bliži. Što se više našega ljudskoga, tvrdoglavoga nastanjuje u nama, mi imamo neke druge interese. A kad nam nije u središtu Krist, onda i naš dijalog ima poteškoća. Ali kad dopuštamo da se Krist nastani u nama, da jedni druge promatramo Kristovim očima, njegovim srcem, onda se doista prepoznajemo kao braća i idemo graditi zajedničku budućnost - naglasio je nadbiskup Hranić.

Na kraju misnoga slavlja, generalni vikar Srijemske biskupije i župnik župe Svetog Dimitrija, đakon i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, mons. Eduard Španović, zahvalio se svima na zajedništvi naglasivši: Izabran od davnih dana, Mitar je naš štit i brana.

Pored velikog broja vjernika na euharistijskom slavlju su prisustvovali: Veleposlanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu g. Gordan Bakota, g. Hrvoje Vuković Konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, vijećnici HNV-a, članovi HKC-a Srijem – Hrvatski dom, predstavnici mađarskog, njemačkog kulturno-umjetničkog društva iz Srijemske Mitrovice, predstavnik Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, g. Gavrilo Grban, te gradonačelnik Srijemske Mitrovice g. Vladimir Sanader sa suradnicima.

Pjevani dio euharistijskog slavlja animirao je svojim skladnim pjevanjem, te originalnim pjesmama, crkveni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice, uz orguljsku pratnju s. Svjetlane Paljušević iz Đakova.

 

Da biste komentirali, prijavite se.