Proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika sv. Ivana Bosca u Žepču

Katolički školski centar Don Bosco proslavio misnim slavljem svog nebeskog zaštitinika.
Autor: IKA/Laudato/L.Ž. Photo: IKA subota, 01. veljače 2020. u 15:45
Katolički školski centar Don Bosco u Žepču proslavio je 31. siječnja svečanim misnim slavljem i akademijom dan svog nebeskog zaštitnika i utemeljitelja salezijanske družbe sv. Ivana Bosca te dvadeset godina od početka rada Tehničko-obrtničke škole. Misno slavlje u žepačkoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Tihomirom Šutalom, prenosi IKA.

Na slavlju se okupilo više stotina učenika, djelatnika, salezijanskih suradnika, animatora i prijatelja Centra. Na početku euharistijskog slavlja sve nazočne je pozdravio žepački župnik i dekan Predrag Stojčević.

U propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na nekoliko detalja iz don Boscova života. Istaknuo je da don Bosca mnogi nisu razumjeli, ali on je uspio, vođen Božjim duhom, zapuštenu mladež privesti Bogu.

- I mi smo u našoj nadbiskupiji razmišljali kako što više učiniti za mlade. Pa smo započeli s katoličkim školama… Osjetili smo da je dobro da još koji red ima u BiH. Salezijanci su imali puno svoje braće iz BiH. Hajdemo ih pozvati da dođu u BiH, u svoju zemlju… Vikar za prognanike dr. Pero Pranjić je razgovarao sa salezijanskim provincijalom. Molba je odobrena, a onda je biskup Sudar pisao općini Žepče za dodjelu lokacije. Općina je dala zemljište. I osnovan je KŠC Don Bosco. Danas je ovo trenutak da zahvalimo za sve one koji su se ugradili da se nastavi ovo djelo sv. Ivana Bosca – bilo svojim molitvama, žrtvom ili dobročinstvima. Iznimno je važno da u ovoj sredini znamo cijeniti ovo žarišta formacije mladih - rekao je vrhbosanski nadbiskup, kako prenosi IKA.

Za ovu prigodu, 20. obljetnice od početka rada Tehničko-obrtničke škole, svi su posjetitelji akademije koja je održana u Katoličkom školskom centru Don Bosco, prošli kroz radionice te škole. Tijekom akademije koju su obilježili nastupi zbora, kratki scenski prizori te video-podsjetnik na dvadeset godina postojanja škole, provincijal Šutalo uručio je i prigodne darove za djelatnike koji su od samih početaka djelovali u tadašnjoj Obrtničkoj školi – i danas jedinoj tehničko-obrtničkoj školi u sustavu katoličkih školskih centara.

Nakon akademije za sve posjetitelje priređen je domjenak.

 

Da biste komentirali, prijavite se.