Puljić i Josipović o povratku Hrvata u BiH

Povratak Hrvata koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine tijekom rata mora se omogućiti, a Hrvatska i BiH trebaju poticati i provoditi programe kojima će se to osigurati, poručili su u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
ponedjeljak, 10. rujna 2012. u 00:00

Povratak Hrvata koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine tijekom rata mora se omogućiti, a Hrvatska i BiH trebaju poticati i provoditi programe kojima će se to osigurati, poručili su u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Josipović i Puljić sastali su se uoči Svjetskog skupa za mir koji se održava u glavnom gradu BiH, a Josipović je novinarima izjavio kako su i vrhbosanski nadbiskup baš kao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s kojim je razgovarao ranije tijekom dana inzistirali na pitanju povratka prognanih i izbjeglih.

"Postoje programi i u BiH i u Hrvatskoj i mislim da je svima u interesu da regionalni mir... bude postignut tako da se svatko može vratiti na svoje", rekao je Josipović.

Kardinal Puljić napomenuo je da se pitanje povratka posebice mora promatrati u svjetlu predstojećih lokalnih izbora koji se u BiH održavaju 7. listopada. "Važno nam je da i Hrvati u lokalnim zajednicama uđu u vlast kako bi se kroz legalne strukture mogli boriti za svoja prava, a onda je veoma važna potpora Republike Hrvatske u programima koji podržavaju naš opstanak", rekao je vrhbosanski nadbiskup. Konstatirao je kako je za trajni ostanak povratnika važno i da se u razgovorima na političkoj razini između predstavnika vlasti Hrvatske i BiH pokrene pitanje ostvarenja jednakih prava.

Predsjednik Josipović suglasio se kako je obveza obje zemlje učiniti dodatne korake na tom planu pri čemu valja početi praktično rješavati već detektirane probleme. Najavio je da će se o tome uskoro razgovarati i na razini vlada dviju država.

Odgovarajući na novinarska pitanja o ukupnim odnosima Hrvatske i BiH, Josipović je istaknuo kako planovi poput mosta za Pelješac ne smiju biti tretirani kao "ideološki ili politički projekti". "Za mene je pitanje imamo li novaca da to napravimo", rekao je Josipović podsjećajujći da se tek nedavno otvorila mogućnost da se to financira sredstvima iz fondova Europske unije. Ideje koridora i tunela, što pominje bosanskohercegovačka strana, također trebaju biti razmotrene kako bi se na kraju našlo najbolje i najracionalnije rješenje, ocijenio je hrvatski predsjednik.

Izvor: Hina

Da biste komentirali, prijavite se.