Relikvija sv. Franje Ksaverskog na hodočašću u Kanadi

Relikvija sv. Franje Ksaverskog posljednjih 400 godina čuva se u isusovačkoj crkvi Il Gesù u Rimu.
Autor: Radio Vatikan/Laudato/K.P. Photo: Laudato četvrtak, 28. prosinca 2017. u 10:26

Za vrijeme svog života sv. Franjo Ksaverski nikad nije imao prilike putovati zrakoplovom jer je izumljen tek 350 godina nakon njegove smrti. No ove će zime relikvija tog sveca imati priliku putovati Kanadom tim prijevoznim sredstvom, točnije, desna ruka španjolskog sveca kojom je krstio tisuće i tisuće ljudi za vrijeme svog misionarskog rada u Indiji i na Dalekom istoku. Ta se relikvija posljednjih 400 godina čuva u isusovačkoj crkvi Il Gesù u Rimu. Inicijativu su organizirali nadbiskupija Ottawa, udruga "Catholic Christian Outreach“, kanadski katolički studentski pokret posvećen evangelizaciji, te kanadski isusovci.

Angèle Regnier, suutemeljiteljica spomenute organizacije, u razgovoru je za kanadsku radiopostaju CBC rekla da će putovanje sa svečevom relikvijom biti poput izleta s prijateljem. Znam da je riječ o kostima, ali vezano s tim je živo prijateljstvo sa svetim Franjom Ksaverskim – objasnila je. U Katoličkoj Crkvi relikvije su fizički predmeti koji imaju izravnu vezu sa svecima ili s Isusom. Ruka sv. Franje Ksaverskog se smatra relikvijom prvog reda, a koje se smatraju izravno povezanima s događajima iz Isusova života ili je riječ o tijelu, odnosno dijelovima tijela sveca. Štovanje relikvija je stoljetna Crkvena praksa utemeljena na Svetom pismu i Predaji.

Regnier će pratiti svečevu relikviju na njezinu putovanju od Rima do Kanade, a relikvija će potom od 3. siječnja do 2. veljače 2018. godine biti izložena na štovanje u 14 kanadskih gradova. Zbog svoje krhkosti relikvija će imati vlastito sjedalo u zrakoplovu kompanije Air Canada. Ne možemo ju staviti ispod, a niti u pretinac za prtljagu iznad sjedala te iz tog razloga treba imati svoje sjedalo – rekla je za kanadsku radiopostaju.

Prepričala je i poteškoće oko rezerviranja sjedala za relikviju: Pokušavaš objasniti zrakoplovnoj kompaniji da trebaš rezervirati mjesto. Na neki način je riječ o osobi, ali nije osoba, već ruka.

Regnier je rekla da je udruga htjela prenijeti svečevu relikviju u Kanadu jer je on jedan od četiri zaštitnika te velike sjevernoameričke zemlje. U svojim je studentskim danima Franjo Ksaverski bio poznat kao sportski tip i bio je 'cool' – kazala je Regnier. No to je bilo istodobno vrijeme u kojem je doživio svoje obraćenje, a njegov cimer, sv. Ignacije Lojolski, postao je njegov duhovni učitelj.

Sveti Franjo Ksaverski kasnije je postao jedan od osnivača Družbe Isusove zajedno sa sv. Ignacijem Lojolskim i sv. Petrom Faberom. Kao sveučilišni studentski pokret želimo da se vjera studenata oživi, tako da pronalazimo dosta toga zajedničkog sa životom sv. Franje Ksaverskog – objasnila je na kraju Angèle Regnier.

 

Da biste komentirali, prijavite se.