Ruska i poljska Crkva se zauzimaju za pomirbu

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril i Katoličke crkve u Poljskoj mons. Jozef Michalik potpisali su u petak povijesni apel za poljsko-rusku pomirbu i protiv sekularizacije Europe. "Pozivamo naše vjernike na molitvu kako bi dobili oproštenje od grijeha, nepravdi i svih zala koje smo jedni drugima nanosili", ističe se u tekstu potpisanom uz veliku pompu u povijesnom kraljevskom dvorcu u Varšavi.
petak, 17. kolovoza 2012. u 00:00

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril i Katoličke crkve u Poljskoj mons. Jozef Michalik potpisali su u petak povijesni apel za poljsko-rusku pomirbu i protiv sekularizacije Europe.

"Pozivamo naše vjernike na molitvu kako bi dobili oproštenje od grijeha, nepravdi i svih zala koje smo jedni drugima nanosili", ističe se u tekstu potpisanom uz veliku pompu u povijesnom kraljevskom dvorcu u Varšavi.

"Sigurni smo da je ovo tek prvi korak, najvažniji, prema ponovnoj uspostavi međusobnog povjerenja bez kojega nema trajnog zajedništva ni istinske pomirbe", rekla su dvojica prelata, obećavši da će se "zalagati za približavanje naših Crkava i naših naroda".

Potpisnici se obvezuju da će "braniti pravo i prisutnost religije u javnom životu" Europe pod naletom sekularizacije.

"Danas su naši narodi sučeljeni s novim izazovima. Pod izlikom zaštite sekularnosti i zaštite sloboda, dovode se u pitanje temeljna načela Deset zapovijedi Božjih", rekli su.

"Svjedoci smo promicanja pobačaja, eutanazije, istospolnih brakova i potrošačkog duha. Tradicionalne vrijednosti se odbacuju a vjersko znakovlje se izbacuje iz javnog prostora", izrazili su žaljenje prelati.

Posjet patrijarha Kirila Poljskoj i njegov zajednički apel s mons. Michalikom mogu potaknuti približavanje Pravoslavne crkve i Svete Stolice.

"Ovaj posjet mogao bi uroditi time da Rusi počnu drukčije gledati na Poljake i na Rimokatoličku crkvu jer nju vide kroz Poljsku", komentirao je u četvrtak mons. Michalik.

Poljska i Rusija imale su teške odnose kroz povijest. Rusija je u 19. stoljeću vladala dobrim dijelom Poljske, a nakon Drugog svjetskog rata Sovjetski Savez je toj zemlji nametnuo komunizam.

Povijest dviju zemalja obilježili su i brojni sukobi pravoslavaca i katolika.

Pravoslavna crkva u Poljskoj ima oko pola milijuna vjernika.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, revni katolik, upriličio je u čevrtak navečer večeru za visokog gosta iz Rusije.

"Mislim da Crkve mogu u velikoj mjeri potaknuti poljsko-rusku pomirbu, pomoći našim narodima da prevladaju nagomilane predrasude i stereotipe", rekao je Komorowski u toj prigodi.

Izvor: Hina

Da biste komentirali, prijavite se.