Seminar nove evangelizacije u Subotici

U Subotici je od 7. do 9. rujna održan seminar "Nove evangelizacije" na temu: "Dođite k meni svi umorni i opterećeni" (Isus iz Nazareta). Voditelj seminara bio je prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Seminar je organizirala Subotička biskupija uoči početka Sinode biskupa koja će se održati ove jeseni u Rimu, a bit će posvećena upravo problematici nove evangelizacije, dok su se organizatori ovim seminarom željeli pripremiti i za početak Godine vjere.
ponedjeljak, 10. rujna 2012. u 00:00

U Subotici je od 7. do 9. rujna održan seminar "Nove evangelizacije" na temu: "Dođite k meni svi umorni i opterećeni" (Isus iz Nazareta). Voditelj seminara bio je prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Seminar je organizirala Subotička biskupija uoči početka Sinode biskupa koja će se održati ove jeseni u Rimu, a bit će posvećena upravo problematici nove evangelizacije, dok su se organizatori ovim seminarom željeli pripremiti i za početak Godine vjere. Na seminaru se okupilo oko 800 sudionika iz Subotice, ali i iz drugih krajeva Vojvodine, te iz Beograda i Užica, dok je jedan od sudionika došao čak iz Slovačke.

U svojim predavanjima prof. Ivančić obradio je temeljne istine kršćanske vjere ukazujući prije svega na osobu Isusa iz Nazareta i ljepotu i snagu njegove Radosne vijesti. Poticao je okupljene sudionike seminara da prije svega postanu svjesni kako su veliki i dragocjeni u Božjim očima te da se otvore Isusovoj Radosnoj vijesti koja ozdravlja i čini čovjeka slobodnim i radosnim. Protumačio je i u čemu se sastoji nova evangelizacija ističući da ona od tradicionalnih vjernika treba stvoriti svjedoke Isusa Krista i njegovog evanđelja. Objasnio je također temeljne pojmove hagioterapije odnosno antropološke medicine.

Svaki dan je u okviru seminara slavljena misa, a svećenici su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi. U nedjelju 9. rujna misu je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzes.

Na završetku mise prof. Ivančiću i svim organizatorima i sudionicima zahvalio je mons. Anišić, a biskup Penzes je u završnoj riječi izrazio veliku radost što je Subotička biskupija mogla organizirati takav seminar. On je izrazio nadu da će taj seminar u krizi vjere pomoći sudionicima seminara, a preko njih i drugima da više vjeruju Isusu Kristu i njegovu evanđelju.

Na seminaru su pjevali mladi iz nekoliko sastava: "Proroci", "Ritam vjere", "Apostoli Radio Marije", "Markovi Lavovi" iz Starog Žednika te mladi župe Uskrsnuća Isusova. Svirali su mladi iz VIS-a "Proroci" a tim združenim zborom ravnao je Darko Temunović.

Za seminar se molitvena zajednica, koja se okuplja u župi sv. Roka, pripremala dva mjeseca euharistijskim klanjanjem na koje se svakog ponedjeljka okupljalo oko šezdeset vjernika, kako mladih tako i starijih. Njihova je glavna molitvena nakana bila da seminar nove evangelizacije donese proljeće kršćanstva u Subotičku biskupiju i pomogne izgradnju civilizacije ljubavi u njihovoj zemlji.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.