Španjolski biskupi o migrantima: "Nemamo ljubavi za Boga ako ne volimo svoju braću"

Svjetski dan migranata i izbjeglica održat će se 29. rujna 2019. godine.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com petak, 20. rujna 2019. u 16:05

Predsjednik povjerenstva za migracije Španjolske biskupske konferencije naglasio je da je ljubav prema bližnjemu ključna za kršćane, a to uključuje brigu o migrantima i izbjeglicama.

- Ne volimo Boga ako ne volimo svoju braću - naglasio je biskup Luis Quinteiro iz Tuy-Viga u prezentaciji o pripremama biskupa za Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Obilježavana u Crkvi od 1914. godine kao prilika za molitvu i svijest, Svjetski dan migranata i izbjeglica održat će se 29. rujna. Papa Franjo kao ovogodišnju temu odabrao je, "Ne radi se samo o migrantima."

Premda se taj dan do sada obilježavao u siječnju, ove godine bit će obilježen zadnjom nedjeljom u rujnu ove godine.

Quinteiro je migraciju nazvao odlučujućim pitanjem i rekao kako se nada da će ovaj Svjetski dan migranata i izbjeglica pomoći podsjetiti ljude da stranci "ne predstavljaju opasnost, već pomažu da nas obogate".

U poruci španjolski biskupi pozvali su na zaštitu najugroženijih i na poštivanje ljudskih prava migranata bez obzira na njihov pravni status.

Pozvali su i na zatvaranje pritvorskih centara u kojima se nalaze migranti koji ilegalno prelaze granicu. U pritvorskim centrima izložena je značajna kritika zbog loših životnih uvjeta.

- Ne radi se samo o migrantima, već o čovječanstvu - rekao je vlč. José Luis Pinilla, glavni tajnik Španjolske vjerske konferencije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.