Sve više monaha u austrijskoj cistercitskoj opatiji

Austrijska citercitska opatija sv. Križa nedaleko Bečkog Novog Mjesta u posljednje vrijeme bilježi porast novih duhovnih zvanja. Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza, petorica mladića obukla su cistercitski monaški habit i započela godinu novicijata. Svakog prvog petka u mjesecu cisterciti organiziraju bdijenje za mlade (Jugendvigil) i agape, na kojima ih se okupi oko tri stotine, a brojne posjete zabilježili su i nedavno u Noći otvorenih crkava.
ponedjeljak, 20. kolovoza 2012. u 00:00

Austrijska citercitska opatija sv. Križa nedaleko Bečkog Novog Mjesta u posljednje vrijeme bilježi porast novih duhovnih zvanja. Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza, kada sve cistercitske opatije slave zaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju na nebo uznesenu, petorica mladića obukla su cistercitski monaški habit i započela godinu novicijata.

Ove godine imali su i jedno đakonsko ređenje, dva novaka položila su prve privremene zavjete. Prošle godine četvorica monaha položila su vječne zavjete, a sedmorica privremene. Opatiju Heiligenkreuz posjećuje sve više mladih, pa je tako uskrsne blagdane u opatiji provelo 26 mladih. Mladi mogu doći i nekoliko dana besplatno provesti u opatiji gdje monasima pomažu u radu. Svakog prvog petka u mjesecu od 20.15 do 21.45 sati cisterciti organiziraju bdijenje za mlade (Jugendvigil) i agape, na kojima ih se okupi oko tri stotine. Brojne posjete cisterciti su zabilježili i nedavno u Noći otvorenih crkava.

Opatija Heiligenkreuz danas ima 88 monaha i to pretežito mladih. Posljednjih godina broj monaha u opatiji gotovo se udvostručio. Starosna dob monaha je oko 47 godina. Sve više zvanja dolazi iz susjedne Njemačke.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.