Svećenik i otac četvorice svećenika danas slavi 100. rođendan

Don Probo Vaccarini, svećenik biskupije Rimini i otac sedmoro djece, danas će proslaviti Svetu Misu i svoj 100. rođendan.
Autor: Fratellanzaumana/Laudato/L.G. Photo: Fratellanza umana utorak, 04. lipnja 2019. u 12:54
Don Probo je rođen 4. lipnja 1919. godine u Italiji, no zbog svih strahota i posljedica rata, bio je primoran preseliti se u Rusiju gdje je radio na seoskim imanjima. Vrativši se u Italiju, nekoliko godina radio je kao geometar za željeznice kada je upoznao svoju voljenu Anna Mariju s kojom je dobio čak sedmoro djece.

Ipak, već u 51. godini života Probo je ostao udovac. Uz sve obiteljske obveze koje je tada morao sam ispunjavati, Probo je odlučio pronaći drugu “zaručnicu” – Crkvu kojoj je služio toliko godina. Postao je akolit, zatim đakon, a onda i župnik župe Svetog Martina u Venti u svom Riminiju u kojem živi i dan danas. Don Probo je često vodio hodočasnike u San Giovanni Rotondo kako bi se susreli s Padre Pijom. Za tog fratra iz Pietrelcine čuo je od jednog prijatelja i postao mu je duboko odan iako njihov prvi susret baš i nije bio najsretniji. 'Otišao sam se kod njega ispovjediti i čim sam stigao on me je potjerao ne govoreći mi ništa. Vrisnuo je: Odlazi!', ispričao je don Probo jednom zgodom. Probo je tada bio mladić, no vratio se budućem svecu i od tada se rodilo osobno poznanstvo s Padre Pijom kod kojega je redovito išao u posjet. Upravo mu je otac Pio rekao: 'Zasnuj svetu i brojnu obitelj'.

Probo ističe kako je baš u San Giovanni Rotondu tijekom jedne Svete Mise, nekoliko godina nakon smrti njegove supruge, čuo i drugi poziv: poziv na svećeništvo. Za svećenika je zaređen 1988. godine, na pragu 70. godine života. Za ređenje je Vaccarini prethodno morao ishoditi odobrenje iz Vatikana, a za sve to trebao je imati i suglasnost potomaka. Djeca su ga ohrabrila na tom putu. I ne samo to, sinovi su ga “svatko na svoj način” slijedili. Tako je danas njegov sin Francesco svećenik biskupije Terni, Giovanni župnik u Miramaru, Gioacchino u Montetauru, a Giuseppe u Borghi.

- On je uvijek bio vrlo pobožan čovjek i kad je postao đakon, mogu reći da smo to nekako i očekivali, no kad je rekao da želi postati i svećenik bili smo jako iznenađeni. Rekli smo mu: Tata, ti si sad za mirovinu! A on nam je odgovorio kako ostatak života želi biti svećenik' – prepričao je njegov sin Giuseppe.

Don Probo trenutno živi s jednom od svojih kćeri u staroj obiteljskoj kući gdje u čitanju i pisanju provodi svoje staračke dane. Do sada je objavio petnaest knjiga i autobiografiju naslovljenu “Suprug, udovac i svećenik”.

Danas će sva djeca stajati uz svog oca kako bi skupa proslavili njegov 100. rođendan, prenosi Fratellanza umana. Oko svećenika će biti i cijela zajednica župe San Martino u XX, u kojoj Vaccarini djeluje već 31 godinu. Tijekom svih ovih godina, on nikad nije propustio svoje dužnosti, a služenje nastavlja čak i sada u 100. godini. Budući da don Probo često zna reći kako se 'osjeća kao tek zaređeni svećenik', mi mu želimo još godina službe i sretan rođendan!

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.