Sveti Otac nazvao odgajatelje djelatnicima ljudskosti, graditeljima mira i susreta

Papa je poslao video poruku upućenu Globalnom forumu o obrazovanju, koji je završio u nedjelju 13. ožujka u Dubajiu.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/I.D. Photo: screenshot ponedjeljak, 14. ožujka 2016. u 13:10

Događaj na temu ''Veća kolektivna odgovornost za javno obrazovanje'', u organizaciji Varkey zaklade, neprofitne organizacije sa sjedištem u Londonu, koja radi za poboljšanje obrazovnih standarda za nepovlaštenu djecu.

Sveti Otac je zahvalio udruzi što podupire učitelje iz čitavoga svijeta u njihovim nastojanjima da stvore održivo globalno društvo, surađujući i sa ''Scholas Occurrentes'' - međunarodnom školskom mrežom iz Argentine, koja se zalaže za integraciju i mir u svijetu, prema želji tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa, Jorgea Marija Bergoglia.

- Zajedno se može odgojiteljima dati dužno poštovanje za veliki utjecaj koji su imali u našim životima te njihovoj profesiji vratiti pravo mjesto, kao jednoj od najčasnijih u društvu – kazao je Papa.

Dodijeljena je nagrada ''Učitelj 2016.'', koja je ove godina pripala palestinki Hanan Al Hroub. Odrasla u izbjegličkom logoru, Hanan je iznašla metodologiju učenja na temelju igre, pomažući mladima da nadvladaju traumatične situacije. Palestinska je učiteljica s nagradom dobila i milijun dolara.

Čestitajući joj na primljenoj uglednoj nagradi, papa Franjo je istaknuo da djeca imaju pravo na igru, a dio njihova odgoja sastoji se u učenju kako se igrati, zato što se u igri uči socijalizacija i radost života.

- Zbog toga narod koji nije obrazovan, zbog rata ili drugih razloga, nazaduje, sve dok ne padne na razinu instinkta – istaknuo je Papa.

Sveti Otac je također izrazio nadu da će vlade voditi računa o veličini zadaće koju imaju učitelji. U Dubaiju je posađena maslina kao simbol mira.

U Vatikanu su 3. veljače, tijekom audijencije s članovima mreže Scholas Occurrentes, emiratski ministar Mohammed Al Gergawi te predsjednik Varkey zaklade Sunny Varkey pozvali Scholas Occurrentes da organizira probno iskustvo s mladima u Dubaiu, što bi bio prvi takav događaj te međunarodne školske mreže u jednoj muslimanskoj zemlji.
 

Da biste komentirali, prijavite se.